Látássérültekért Szülői Egyesület

Látássérültekért Szülői Egyesület

Szülő lettem, látássérült gyermeket nevelek, látássérültként nevelek gyermeket, hol találok hozzám hasonló szülőket?

Az alábbiakban baráti kezet nyújtó szülőtársak bemutatkozásait olvashatja, illetve szülői fórumokra találhat. Mentorszülőktől kaphat figyelmet, megértést, támogatást, segítséget a szülőség kihívásaihoz.

Amikor választ, hogy kit keres meg problémájával, kérdésével, örömével, bánatával, akkor az Önnek legszimpatikusabb személyt vagy fórumot válassza akár annak ellenére is, hogy egyértelműnek tűnhet, és sok helyütt meg is jelölik az érintettek, hogy kiknek a jelentkezését várják. De ez csak a főszabály, mert a szülőség egyetemes. Elsősorban ugyanis szülők vagyunk, és mindannyian gyermekeket nevelünk. Csak ki látássérülten nevel, ki pedig látássérült gyermeket nevel, sőt van olyan látássérült szülő is, aki látássérült vagy egyéb sérüléssel, nehézséggel élő gyermeket nevel.

Tapasztalataink szerint többször alakul úgy, hogy egy látássérült szülőnek egy látó, ám halmozottan sérült vagy látássérült gyermeket nevelő szülő bizonyos kérdésekben és területeken hathatósabb segítséget tud nyújtani, mint egy látássérült szülőtárs, és fordítva is, egy látássérült szülő kiválóan mentorálhat egy halmozottan sérült vagy látássérült gyermeket nevelő szülőt.

 

Megkeresésüket szeretettel várja:

Szentirmay Csilla, Hegedüs Katalin és Somogyi Vera a Látássérültekért Szülői Egyesület nevében

Soltészné Gombár Edit

Dr. Gombás Judit

Ozvári-Lukács Réka

 

 

Látássérültekért Szülői Egyesület

A több évtizedes múltra visszatekintő Látássérültekért Szülői Egyesület a Vakok Iskolájával és a Gyengénlátók Általános Iskolájával szorosan együttműködő, de országos hatáskörű szervezet. Az egyesület készséggel áll az érintett szülők rendelkezésére, segítségére mind a látássérült gyermekük fejlődésével, mind az iskolai munkáját érintő esetleges kérdéseikkel kapcsolatban. Az egyesület által működtetett Látássérültekért Szülői Egyesület és Mentorszülők a látássérültekért Facebook csoportokban lehetőség nyílik a sorstársakkal való kommunikációra, a közös vagy egyéni iskolai, egészségi, nevelési stb. problémák megvitatására, a speciális nevelési feladat ellátásához kapcsolódó hírek, aktualitások megismerésére.

A Szülői Egyesület a tanév folyamán rendszeresen szervez szülőklubokat, amelyek keretében az érdeklődő szülők sorstársi közösségben lehetnek, ismerkedhetnek, vagy a tematikus alkalmak kapcsán egy-egy, a gyermekük életét érintő oktatási-nevelési területre nyerhetnek bepillantást: pl. Braille-írás „gyorstalpaló”,mközlekedés-tájékozódás, önállóság-önkiszolgálás (tisztálkodás, étkezés stb.), speciális informatikai ismeretek stb.

Az egyesület igény esetén érdekképviseleti tevékenységet is ellát: egyrészt a látássérült gyermekeket fogadó iskolák, másrészt a különböző hatóságok, önkormányzatok, kormányzat vonatkozásában.

 

Akik szívesen segítenek az érdeklődőknek:

– Hegedüs Katalin (szülő, elsősorban gyengénlátó gyermekkel kapcsolatos kérdésekben) 70/607-3237

– Somogyi Vera (pszichológus) 30/338-9932

 

Szentirmay Csilla (szülő, főként vak vagy halmozottan sérült vak gyermekkel kapcsolatos kérdésekben)

30/932-2742

 

 

 

Soltészné Gombár Edit

 Vidéki négy gyermekes család vagyunk, tanárként és mentálhigénikusként dolgozom.

Harmadik gyermekünk többszörös fejlődési rendellenességgel született: aliglátó és egy iskolaelőkészítő csoportfoglalkozáson derült ki, hogy csak az egyik fülével hall, így siketvak. Mára életvidám, mindenféle kalandra nyitott és barátságos gyerkőccé cseperedett. PIC-ben töltötte élete első 3 hetét egy életmentő operáció után, ahonnan sok lesúlytó diagnózissal távoztunk. Korai fejlesztést kapott, majd integráltan a helyi óvodába járt, jelenleg harmadik osztályos a helyi általános iskolában, Braille írással tanul.

Mi is feltettük a „Miért éppen mi?”, „Hogyan fogjuk ezt csinálni?”, „Merre induljunk?”, „Milyen segítséget kaphatunk?”, „Költözzünk Pestre?”, „Milyen ovit, sulit válasszunk: speciálisat vagy normált?”, „Mi az az integráció és hogyan működik?”…stb. kérdéseket, több-kevesebb vargabetűt téve az egészségügy és pedagógia labirintusában.

Örömmel várom a hozzám fordulók megkeresését a solteszneged@gmail.com címen, ahol telefonszámom is elkérhető.

 

 

 

Dr. Gombás Judit

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Látás Szakcsoportjának oktató-kutató munkatársa vagyok.

Magam is látássérüléssel születtem, ma már majdnem teljesen vak vagyok. Van egy látó kisfiam, aki hamarosan iskolás lesz. Amikor őt vártam, sok tanácsot, születése után praktikus segítséget kaptam más látássérült szülőktől. A Látássérült szülők fóruma Facebook csoportot azzal a céllal hoztam létre, hogy legyen egy olyan csatorna, ahol a világ bármely pontjáról, akár szinte azonnal kérhessen egy látássérült szülő vele “egy cipőben járóktól” segítséget, útmutatást, vagy esetleg látássérült gyermeket nevelő szülő megismerhessen önálló, vak, vagy gyengénlátó szülőket.

Örömmel segítek akár a Facebook csoporton keresztül, akár E-mailben – gombas.judit@barczi.elte.hu

 

 

 

Ozvári-Lukács Réka

Három látó gyermek édesanyja, jogász és gyógymasszőr  vagyok. Születésemtől fogva súlyosan látássérült; 2012-ig gyengénlátó, utána ciklikus látásromlást követően ma már majdnem teljesen vak vagyok.

Férjem szintén vak három éves kora óta. Gyermekeink 2007-ben, 2010-ben és 2014-ben születtek.

Örömmel gondolkodom együtt felmerült kérdéseken, problémákon a gyermeknevelés témakörében. 06 70-361-14-87.