Akadálymentesítési tanácsadás

Az akadálymentesítés az a tevékenység, melynek eredményeként a fizikai, információs és kommunikációs környezet mindenki számára hozzáférhetővé, bejárhatóvá, használhatóvá, biztonságossá és kényelmessé válik.

A vak és gyengénlátó emberek társadalmi integrációjának, így az oktatásban, a munkaerő-piacon, a helyi közösségekben, a közéletben, a kulturális- és sportéletben való részvételének egyaránt alapja aaz épített, információs és szolgáltatási környezethez való egyenlő esélyű hozzáférésük biztosítottsága. Ezt a kötelezettséget jogszabályok és egyéb előírások már lassan két évtizede megfogalmazzák, a gyakorlati tapasztalatok és a megvalósításhoz szükséges ismeretek azonban sokszor hiányosak, illetve az akadálymentesítés fiatal szakterületi léte okán napról napra folyamatosan formálódnak. Éppen ezért minden, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosítani hivatott beruházás során elengedhetetlen a szakterületen jártas szakemberek és érintett személyek bevonása és aktív közreműködésük biztosítása.

A VGYKE 2005. óta folyamatosan vesz részt nagy volumenű akadálymentesítési programokban közreműködőként, képviselve a vak és gyengénlátó emberek speciális szempontjait, legyen szó közösségi közlekedési létesítmények, csomópontok, önkormányzati épületek és szolgáltatások, honlapok és elektronikus ügyintézési rendszerek hozzáférhetőségének biztosításáról.

Akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatásunk során a látássérült emberek szempontjait komplex módon képviseljük, figyelmünk egyaránt kiterjed a fehérbottal, vakvezető kutyával, kísérővel közlekedő vak emberekre és a gyengénlátó személyek speciális igényeire is. Ezen felül igyekszünk figyelembe venni és képviselni a más típusú fogyatékossággal, elsősorban mozgássérültséggel élő személyek szempontjait, illetve az egyéb előírásokat is.

Akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatásunk keretében az alábbi területeken nyújtunk segítséget:

Az akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatás elemei:

A szolgáltatás igénybevétele és annak folyamata: