Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Új utakon, avagy hogyan jussunk el látássérültként a VGYKE új Szugló utcai irodájába (1. rész)

2020. január 1.
A képen a Szugló utca 81. szám alatti irodaház látható kívülről.

Kedves Tagtársaink!

Az alábbi cikkben igyekszem elmagyarázni, hogy látássérültként hogyan tudtok eljutni a VGYKE új székhelyére, mely a XIV. kerület Szugló utca 81-es szám alatt található modern, három szintes irodaházban kapott helyet.

Mivel az irodaház a Szugló utca – Nagy Lajos király útja kereszteződéséhez közel helyezkedik el, így tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető.

Az Örs vezér tere felől érkezők választhatják:

  • a 82-es trolibusz járatot
  • a 32-es autóbusz járatot,
  • valamint a 3-as, a 62-es és a 62A villamosjáratokat.

Azok, akik az ellenkező irányból érkeznek, szintén választhatják a fenti járatok valamelyikét.

Az összes felsorolt járatra igaz, hogy a Szugló utca / Nagy Lajos király útja megállónál kell leszállni, függetlenül attól, hogy melyik irányból érkezünk.

Maga a kereszteződés vezető sávokkal, illetve hangos gyalogosátkelő lámpákkal jól ellátott, ez utóbbiak azonban csak sípoló hanggal jeleznek, “megbeszéltetésük” folyamatban van.

Beszélő futárkijelző a két villamosmegállóban található.

Látássérülés szempontjából annak lesz a legkönnyebb dolga, aki villamossal érkezik az Örs vezér tere felől.

  • A Szugló utca / Nagy Lajos király útja megállónál szálljunk le!
  • Forduljunk balra, és sétáljunk addig, amíg nem keresztezi utunkat egy vezetősáv! Ekkor forduljunk jobbra!

A villamos a hátunk mögött lesz, a Szugló utca pedig a bal oldalunkon.

Haladjunk előre, jobb kéz felé először egy villanyoszlopot fogunk találni, majd egy parkoló bejárata mellett fogunk elhaladni. Fontos megjegyeznem, hogy maga a parkolóba ki-, illetve bejutást biztosító bekötőút szinte tökéletesen egy síkban van a járdával. Magam részéről azt javaslom, hogy a járda jobb oldalán található földsávot kövessük, így ha a földsávot aszfalt váltja fel a jobbunkon, tudni fogjuk, hogy most haladunk el a parkoló bejárata előtt. A parkoló után újra egy rövidebb földsáv következik, ezt követve néhány méter séta után jobb oldalunkon elérjük a VGYKE új székhelyének is otthont adó irodaházat.

Maga az épület ezüst-szürke színű. A bejárat innen nagyjából 30-35 méterre található. Kövessük az irodaház falát a jobbunkon. Egy matrac bolt mellett visz el az utunk, majd kb. 15 méter után egy vaskapuval lezárt beállóhoz érünk. Ez nagyon jó támpont, egyrészt a vaskapuból a fehérbot segítségével igen jellegzetes hang csiholható, másrészt a beálló burkolata nem a járda anyagául szolgáló beton, hanem térkő. De csak a beálló szélességében, tehát a térkövezés szélessége pont akkora, mint a vaskapu két szárnyának szélessége. Szóval, aki esetleg nem a vaskapu döngetésével bizonyosodna meg az irányzéka helyességéről, a térkő is jó támpontot adhat. Nagyjából újabb 10 méter séta után egy, a járda szintjéből kissé kiemelkedő csatornafedélen vezet az utunk. A csatornafedél is jó támpont, de a fal alján itt is található megkülönböztető jelzés, egy, a csatornafedél szélességével nagyjából megegyező szellőzőrács formájában. Innentől már csak nagyjából 8-10 métert kell gyalogolnunk, és elérjük az irodaház bejáratát, mely értelem szerűen a jobb oldalunkon lesz.

A bejárat előtti rész szintén térkővel burkolt.

Elsőre nekem nagyon furcsának tűnt az a fémből készült henger alakú építészeti elem, amely közvetlenül a bejárat előtt nőtt ki a falból. Nem mértem le, de a fal síkjából talán 5 cm-re emelkedhet ki, így szerintem lefejelni nem lehet, de ha valaki közvetlen a fal mellett megy, vállal egészen biztosan neki fog menni. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de jobban belegondolva ez az építészeti elem is egy jó támpontként szolgálhat, egyértelműen jelzi, hogy célhoz értünk. És mivel tényleg nem számottevően emelkedik ki a fal síkjából, így kikerülni is egyszerű.

Szóval lényegében megérkeztünk, innentől csak be kell fordulnunk jobbra, pár lépés után két lépcsőn kell felmennünk, és máris a bejárat előtt találjuk magunkat.

Mivel a kiépített rámpa egyrészt meredek, másrészt az épület lábazata félig el is takarja, így kerekesszékkel érkezők számára gyakorlatilag használhatatlan. De van megoldás a problémára. Egy lépcsőlift lett elhelyezve a kapualj jobb oldalán, valamint itt található a kerekesszékesek számára könnyen elérhető csengő is.

A Láthatár Segédeszköz Bolt a földszinten, a bejárattól balra kapott helyet. Minden további szervezeti egység az első emeleti részlegünkön lesz megtalálható, így az:

  • Ügyfélszolgálat
  • Támogató Szolgálat
  • Közösség lámpásai – civilszervezők
  • Masszás Koordinációs Iroda
  • Vezetői szobák
  • Tárgyaló
  • Gyógypedagógiai fejlesztő
  • Pszichológiai Konzultáció

Az emeletre akadálymentesített lifttel, vagy lépcsőn lehet feljutni.

Aki a 32-es busszal érkezik az Örs vezér tere felől, annak csak annyival lesz nehezebb a dolga, hogy leszállás után még a villamosvágányokon is át kell haladnia. Ezt követően már csak egyenesen kell előre sétálnia egészen a bejáratig.

  • Szálljunk le a buszról!
  • Sétáljunk előre a sarokig, majd forduljunk jobbra!
  • Körültekintően menjünk át a két villamos vágányon, majd haladjunk tovább előre. Haladjunk tovább egyenesen egészen addig, amíg meg nem érkezünk a bejárathoz!

(A cikk hamarosan a 2. résszel folytatódik.)

A képen a Szugló utca 81. szám alatti irodaház látható kívülről.

Forrás: iroda.hu