Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Új mobilapplikációs fejlesztést is tartalmazó akadálymentesítési megoldás látássérülteknek

2020. szeptember 24.
A képen egy repülőgép látható repülés közben.

Reptéri terminálokban, illetve egyéb forgalmasabb csomópontokban segítené a látássérült utazók önálló közlekedését az az applikáció, melyet egy világméretű innovációs verseny egyik ötleteként valósítanának meg.

A megoldás kifejlesztésén dolgozó csapat egyik tagja kereste meg egyesületünket, s két teljesen vak munkatársunk egy kötetlen telefonbeszélgetés alkalmával a látássérült emberek számára legoptimálisabb akadálymentesítési lehetőségekről adott tájékoztatást.

A beszélgetés során megemlítették a Budapest több pontján is megtalálható hangos jelzőlámpákat, a beszédtámogatást nyújtó megállótáblákat, valamint az ezek műköttetéséhez szükséges futár távirányítót. Szót ejtettek a fizikai akadálymentesítés eszközeként használatos úgynevezett taktilis vezetősávokról is.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

A látássérült személyek hangsúlyozták az emberi segítségnyújtás elengedhetetlen meglétét, melynek a repülőtereken kiemelt fontosságú szerepe van (pl. csomagok ellenőrzése, eljutás a kapuig, az ülőhely megtalálása a gépen stb.)

Korábban már beszámoltunk a MÁV és a Volánbusz Zrt. esetében is igénybe vehető utast segítő szolgáltatásról, melynek számos eleme beépíthető a reptereken biztosított utazást megkönnyítő megoldásokba is.

A képen egy repülőgép látható repülés közben.

Forrás: www.parameter.sk

Ettől függetlenül természetesen a hang- és taktilis jelzések is nagyszerű támpontul szolgálnak a látássérült utazók számára, hiszen ezek az emberi segítségnyújtás fontosságát csak a feltétlenül szükséges helyzetekre korlátozzák. Szó esett arról is, hogy ha egy applikáció a helymeghatározás útján ad tájékoztatást a felhasználónak, az nem méteres pontosságú, így  ha az térkép alapján működne, a látássérült személyt eltájolhatja. Az alkalmazás tervezője szerint nem lenne szükség hozzá mobil adatforgalomra, hiszen a repterek internetelérést biztosítanak, ezáltal pedig az utazók pontosabb helykoordinátákra számíthatnak.

A képen egy Iphone SE készülék látható

A kép forrása: https://www.myistore.co.za

A felmérés végeztével az egyesület dolgozói megköszönték a megkeresést, és sok sikert kívántak a telefonos alkalmazás kialakításához.

VGYKE