Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Akadálymentesítéssel kapcsolatos tesztelésen vettünk részt

2020. július 14.
Acsay Péter a rákosmenti reklámtábla mellett áll.

Budapest három kerületében teszteltük reklámtáblák helyzetét két kollégámmal. A bejárások során arra kellett figyelnünk, hogy a vak és gyengénlátó közlekedők számára veszélyes-e az utcabútorok elhelyezkedése.

A tesztelésre a JCDecaux Hungary Zrt megbízásából került sor 2020. július 1-jén. A bejárásokon Vasné Pintér Teréz és Acsay Péter közösségi civilszervezőinkkel vettem részt. A helyszínekre a JCDecaux Hungary Zrt munkatársa is velünk tartott.

A Járókelő oldalán megtalálható bejelentések alapján Budapesten belül négy helyszínre (Óbudára, Békásmegyerre, Angyalföldre és Rákosmentére) olyan reklámtáblákat helyeztek ki, melyek balesetveszélyesek lehetnek vak és gyengénlátó személyek közlekedésekor. A bejelentő több helyszín esetében ezt azzal indokolta, hogy a tábla közel áll a járdához. Angyalföldön az Árpád hídnál, valamint Békásmegyeren azt tapasztaltuk, hogy a reklámtáblák a járdaszegélytől kissé beljebb, füves területen helyezkednek el, de mivel nem lógnak ki a járdára, nem balesetveszélyesek, ütközés nélkül elhaladtunk mellettük.

Helmes Renáta elmegy az óbudai reklámtábla mellett.

Óbudán egy átkelőt követően, egy gyógyszertár előtt található a tábla. Megállapítottuk, hogy az utcabútor minden oldalról biztonságosan kikerülhető, jobbról-balról Demszky-oszlopok találhatók, melyek a fehérbotos látássérültek számára remek támpontul szolgálnak.

A rákosmenti helyszín esetében a reklámtábla egy nagy tér közepén áll a buszmegállók közelében. Ezt mindhárman balesetveszélyesebbnek tartottuk, mert mind a négy oldalról üres tér veszi körül, nincs támpont, ami jelezné, hogy közeledünk hozzá. A fehérbot vége befér a tábla alá, mert az alja magasabban van. Ez a helyzet Óbudán is, de ott nem akkora a rés, hogy a látássérült közlekedő beleütközzön: a bot beleakad a reklámtábla aljába.

Rákosmentén tehát úgy fogják kialakítani a bútor alját, hogy a bot a földön nekiütődhessen mind a négy oldalról: lemezzel burkolják be az alját.

Acsay Péter a rákosmenti reklámtábla mellett áll.

Péter és én fehérbottal, Teréz kollégánk azonban szemmel vizsgálta meg a reklámtáblák elhelyezkedését, mivel ő gyengénlátó. Egyöntetűen megállapítottuk, hogy az első három helyszínen egyáltalán nem balesetveszélyes az utcabútorok elhelyezkedése, a negyediken pedig kellő odafigyeléssel elkerülhetjük a sérüléseket.

Ezúton is köszönjük a JCDecaux Hungary Zrt-nek a megkeresést, valamint a rákosmenti reklámtábla akadálymentesítését!

Máskor is nagyon szívesen részt veszünk hasonló bejárásokon, segítve ezzel az akadálymentes közlekedést.

Helmes Renáta