Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A VGYKE sikeresen képviselte a vakvezető kutyások jogait az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt

2020. január 23.
A képen dr. Lukács Réka látható Lédi vakvezető kutyájával.

Egyesületünkhöz panasz érkezett, miszerint a vakvezető kutyával közlekedő látogatók nem vehetnek részt a Sziklakórház Atombunker Múzeumban tárlatvezetésen. Egyesületünk felvette a kapcsolatot a Múzeummal. A Múzeum ugyan megkeresésünkre nem tagadta meg teljes mértékben a vakvezető kutyák beengedését, ugyanakkor a segítő kutyák tárlatvezetésen történő részvételét 24 órával korábbi bejelentkezéshez, valamint kizárólag saját csoportjában, illetve VIP túra keretében engedte volna meg. Egyesületünk indokolatlan hátrányos megkülönböztetésként értékelte e plusz feltételeket, és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

A hatóság egy vakvezető kutya részvételével történt helyszíni teszt tárlatvezetés, azaz helyszíni szemle után 2019. december 23-án kimondta, hogy  a Sziklakórház Atombunker Múzeum „a segítő kutyával közlekedő látássérültek csoportjával szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg azzal, hogy ezen csoport tagjai a kutyájukkal csak fogyatékos csoporttal együtt vagy VIP túra keretében egyedi vezetéssel – mindkét esetben legalább 24 órával előbb történő bejelentkezést követően – látogathatják a múzeumot.

Köszönöm a bizalmat Kiss Mártának, hogy Egyesületünkre bízta ügyét, Krayné Faragó Zsuzsannának, hogy végigkísérte az ügy haladását, elkísért a helyszíni szemlére, Fodor Ágnes elnökasszonynak és Ádámné Szladovics Valériának az adminisztratív és stratégiai támogatást, valamint Lédi vakvezető kutyámnak, hogy úgy viselkedett a tárlatvezetésen, ahogy vakvezető kutyához illik.

dr. Lukács Réka
VGYKE jogász

A képen dr. Lukács Réka látható Lédi vakvezető kutyájával.