Szemléletformálás Terézvárosban

2020. augusztus 4-én a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskolában érzékenyítettünk 80 általános iskolás, táborozó diákot.

Kiss Márta a gyerekekkel szemben

A foglalkozáson részt vett Kiss Márta és kutyusa, Gamdhi, Tanai Csaba és kutyája, Bonca, valamint Ion kutyus és én.

A gyerekek érdeklődőek voltak, ügyesen kérdeztek, ahogy tanáraik is, akiknek tudtunk új információkkal segíteni.

A táborvezető a három kutyával

Ahogy mindenütt, itt is a vakvezető kutyusokat várták a legjobban.

Két órát töltöttünk a helyszínen, köszönjük a lehetőséget!

Mészáros Ágnes

A gyerekek körbeülik Iont.

Beszélgetés a karanténról és egyéb fontos témákról

2020 július 29-én, pár hónapos kényszer szünet után, megtartottuk klubnapunkat, melynek fő témája a világjárvány és az abból kialakult sajátos élethelyzet volt.

Ez az időszak minden ember számára nagy kihívást és megpróbáltatást jelentett, és újszerű speciális életvitelre kényszerített minket, melyhez nap mint nap alkalmazkodnunk kellett, hogy ezzel is csökkentsük a vírus terjedését.

Megtudhattuk egymástól, ki hogyan viselte az elmúlt heteket, hónapokat, ki mivel tudta elfoglalni magát és egy kis időre is elterelni a figyelmét a kialakult helyzetről.

Többeknek leg inkább a mozgás, a személyes kapcsolatok, barátok és a szabadság hiányzott, nehezen viselték, hogy korlátok között kell élni, tartani kell a távolságot egymástól, és minden olyan érintkezési formát hanyagolni kellett, amihez mindanyjian hozzá vagyunk szokva.

Ezt követően beszéltünk az aktuális pályázati lehetőségekről, és arról, hogy mi várható még az év hátralévő részében klubunk életében.

A délutánt kvízjátékkal és jóízű falatozással zártuk.

Juhos Róbert
Közösségi civilszervező

A klubtagok beszélgetnek.

Érzékenyítés kisiskolásoknak 2.0

Mivel hónap elején, az előző érzékenyítés alkalmával visszahívtak bennünket július 21-ére, így ismét szemléletformáló foglalkozást tartottunk a XX. kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola diákjainak nyári tábor keretein belül.

50 gyermek figyelt ránk kíváncsian: néhányan másodszor vettek részt az előadáson, annyira tetszett nekik.

Megismertettük őket több tapintható játékkal, valamint a Braille ABC-vel. Ez utóbbi nagyon érdekelte őket, hiszen ennek segítségével még mondatokat is ügyesen megfejtettek.

A legnagyobb sztárok most is vakvezető kutyáink voltak, akiket örömmel simogattak.

Ismét egy tartalmas napot zártunk, köszönjük az újabb meghívást!

Mészáros Ágnes

A képen a gyerekek szemben vannak az érzékenyítő csapat tagjaival, a kutyusok a gazdik mellett fekszenek.

Szemben a gyerekekkel, gazdik mellett a kutyusok60%

Végre újra együtt voltunk a klubtagokkal Békásmegyeren

Mióta ismerjük egymást, még nem telt el ilyen hosszú idő, hogy újra találkozzunk a klubtagokkal.

Mindannyian izgatottan vártuk egymást július 17-én Békásmegyeren, a Csobánka téren. Csendes helyet keresve egy közeli parkba érkeztünk. Több üres pad biztosította kényelmünket a szabadban.

Arról kezdtünk beszélgetni, ki mivel töltötte napjait a járvány idején. Bár telefonon végig kapcsolatban voltunk egymással, tudjuk azt, hogy a személyes találkozás a legjobb.

Mindenki arról beszélt, ami vele történt, és mi meghallgattuk egymást. Más-más történeteket hallottunk, de volt valami közös bennük. Jobban odafigyeltünk magunk körül mindenkire és mindenre. Jó lenne, ha ez így lenne ezután, még karantén nélkül is.

Ezekkel a gondolatokkal már a jövőbe tekintettünk. Tervezgetni kezdtük, hová szeretnénk elmenni együtt, milyen programokat szeretnénk megvalósítani.

Jó volt újra együtt lenni. Várjuk a következő találkozást.

Vasné Pintér Teréz
Közösségi civilszervező

A képen a klubtagok láthatók.

Újabb pályázati sikerek a VGYKE-nél

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy újabb pályázati támogatásokat nyert el egyesületünk, melyet a karantén idején írtak munkatársaink. Ez tevékenységünk rendkívül nagy elismerése, hiszen több olyan programot és szolgáltatást tudunk folytatni, melyet az elmúlt években indítottunk el és nagyon közkedveltek a tagok körében.

Az NFSZK újabb sikeres pályázatai révén immár harmad ízben folytathatjuk a „Szülő-Példa-Érték” programunkat, melynek keretében az önérvényesítést segítő jogi előadásokkal, jó gyakorlatok gyűjtésével és podcastok készítésével fogjuk tagjainkat informálni. A jogi előadásokat 2020 őszétől folyamatosan a Lámpás Klubokon tartjuk meg. Két jogász előadónk lesz dr. Lukács Réka és dr. Ozvári-Lukács Ádám személyében.

2020 őszétől folytatjuk az NFSZK támogatásával a „Vizuális Kultúra Mindenkié” programunkat, amely a narráció népszerűsítését szolgálja. Ennek keretében Honlapunkon és Hírlevelünkben ismét elindulnak festmény narrációink. Narrációs klub foglalkozásokat tartunk, narrált színházi előadásokra látogatunk és karácsonykor újból lehetőségünk lesz részt venni a Fővárosi Nagycirkusz narrált előadásán.

Egy új NFSZK pályázat, amelyen nyert egyesületünk a „TÁMAUTÓ 2020” pályázat, melynek révén Támogató Szolgálatunknak egy második személygépkocsit tudtunk vásárolni. Tervezzük a szállítási szolgáltatások kibővítését esti, illetve hétvégi időszakra is. A szolgáltatás beindításáról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Nagy eredménynek tartjuk, hogy kerületi civilszervezőink is eredményesen pályáztak a kerületi önkormányzatoknál, így a Lámpás Klubok programjaira, kirándulásaira is rendelkezésünkre állnak a források.

A meghívókat és programokat kérjük, figyeljétek a hírcsatornákon!

Fodor Ágnes
Mészáros Ágnes

A VGYKE logója

A karantén utáni első klubnap

A karantén miatti kényszerszünet véget értével összefogva a XIII. és XVI. kerületi klubok tagjait megtartottuk 2020. harmadik klubnapját július 20-án, melyre nagy lelkesedéssel jöttek el tagjaink.

A beszélgetés nagyon jó hangulatban és spontán alakult. Beszélgettünk arról, ki mit csinált a karantén ideje alatt, miket tanult, miben tudott fejlődni; illetve szintén szóba került, hogy a jelenlegi helyzetben hogyan és hova tudunk nyaralást tervezni, tippeket adtunk egymásnak különböző belföldi úticélokra. A klubot végezetül Domoszlai Jani indián zenés játéka zárta.

Bízunk benne, hogy idén még sok hasonló jó hangulatú klubot tarthatunk meg tagjaink körében.

Kollárszky Boglárka és Aranyiné Kmett Olga
Közösségi civilszervezők

A képen a klubtagok Domoszlai Jánost hallgatják, aki zenél.

A VGYKE 2020. évi közgyűlése

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2020. július 10-én a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében (Bp. Ajtósi Dürer sor 39.) megtartotta éves közgyűlését.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke köszöntötte a jelenlévőket és felsorolta a közgyűlés napirendi pontjait.

A tagság egyöntetűen megszavazta Fodor Ágnest a közgyűlés levezető elnökének, majd Ádámné Szladovits Valériát a közgyűlés jegyzőjének.

A képen az elnöki asztal látható Fodor Ágnes elnökkel, Mészáros Ágnes alelnökkel és Ádámné Szladovits Valériával.

Fodor Ágnes elnök asszony a VGYKE alapszabály módosításának változatlanul hagyására tett javaslatot, ezt a tagság elfogadta.

Gy. Dobos Mariann, a felügyelő bizottság elnöke ismertette a VGYKE 2019- es évi közhasznúsági beszámolóját, majd Madár Ildikó, az egyesület könyvelője a VGYKE 2019. évi pénzügyi mérlegét. A tagok szavazatukkal elfogadták a beszámolókat.

A VGYKE 2021. évi tagdíjának mértékét továbbra sem emeli, így az 1500 Ft, a 18 év alatti gyermekeknek 600 Ft marad. A tagság ezt is egyöntetűen elfogadta.

A következő napi rendi pont a VGYKE FESZT-ből való kilépésének megszavazása volt, előtte Fodor Ágnes elnök asszony ismertette ennek okait, majd szavazásra kérte fel a tagokat, akik elfogadták a FESZT-ből történő kilépést.

A VGYKE szabályzata szerint MVGYOSZ küldötteket kell jelölni, akik képviselik egyesületünk tagjait a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének gyűlésein.

A küldött jelöltek listáját minden tagtársunk megismerhette a kiküldött meghívóban.

A választás előtt a jelöltek nyilatkoztak arról, hogy vállalják-e ezt a feladatot, majd néhány mondatban bemutatkoztak.

A tagok ezután megszavazták a küldötteket.

A küldöttek névsora:

A közgyűlés a tagok javaslataival, hozzászólásaival fejeződött be.

Kiss Márta
Közösségi civil szervező

A képen a tagok láthatók, akik részt vettek a közgyűlésen.

Klubnap a karantén után Zuglóban

2020. július 8-án a Zuglói Civil Házban (Bp. Csertő park 12.) megtartottuk klubnapunkat, amit már mindannyian nagyon vártunk.

A járvány miatti karantén sokunkat megviselt, erről beszélgettünk tagjainkkal. Szerencsére telefonon tartottuk a kapcsolatot tagjainkkal, így heti szinten el tudták mondani gondjaikat. Legtöbbünk családon belül oldotta meg a bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését. Tagjaink közül néhányan a VGYKE támogató szolgálatát vették igénybe, nekik kollégáink vásároltak be.

Természetesen nem csak a járvány helyzetről diskuráltunk, szóba került az idei évre tervezett programok megvalósítása is, melyet reméljük, nem szakít meg egy újabb karantén.

A VGYKE 2020-ban is kiírta a segédeszköz pályázatot, amelyre felhívtuk tagjaink figyelmét, megbeszéltük, hogyan vehetnek részt, milyen segédeszközöket vásárolhatnak meg.

Klubnapunkat az augusztusi viszontlátás reményében zártuk.

Kiss Márta
Közösségi civilszervező

A klubtagok az asztal körül ülve beszélgetnek.

Érzékenyítés kisiskolásoknak

2020. július 7-én a XX. kerületi Hajós Alfréd Általános Iskolában elsőtől negyedik osztályig érzékenyítettünk, nyári tábor keretein belül.

A képen Tanai Csaba kollégánkat egy kislány kíséri.

A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, fantasztikus kérdéseket tettek fel. Alig várták, hogy kutyusainkat, Boncát és Iont simogathassák.

A képen kollégáink és kutyusaik láthatók, szemben a gyerekekkel.

A szemléletformáló foglalkozás olyan jól sikerült, hogy e hónap 21-ére újra meghívtak minket.

A tanárok is nagyon segítőkészek és érdeklődőek voltak. Meghívtak ebédre a gyerekekkel együtt.

A közös ebéd

Mi is jól éreztük magunkat, és örömmel megyünk vissza 21-én.

Mészáros Ágnes

Búcsú a karanténtól

Három hónap szünet után Rákosmente lámpásai végre klubnapot tarthattak a Rákoshegyi Közösségi Ház kertjében július 7-én.

Először felhívták telefonon egyik tagukat, aki a Pesti úti Idősek Otthonának lakója. Jánosnak korábban pozitív lett a koronavírus tesztje, de szerencsére nem voltak tünetei. Ő fizikai valójában nem tudott velük lenni az otthon szigorú szabályai miatt, de legalább hangban velük volt.

Később arról beszélgettek, hogy ki miként élte meg a karantén időszakot. Végül következett az elmaradhatatlan elem, a névnaposok és szülinaposok felköszöntése. Jana ezúttal a „Boldog születésnapot” c. számot adta elő.

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsanna
Közösségi civilszervezők

A tagok az asztal körül ülnek.

Akadálymentesítéssel kapcsolatos tesztelésen vettünk részt

Budapest három kerületében teszteltük reklámtáblák helyzetét két kollégámmal. A bejárások során arra kellett figyelnünk, hogy a vak és gyengénlátó közlekedők számára veszélyes-e az utcabútorok elhelyezkedése.

A tesztelésre a JCDecaux Hungary Zrt megbízásából került sor 2020. július 1-jén. A bejárásokon Vasné Pintér Teréz és Acsay Péter közösségi civilszervezőinkkel vettem részt. A helyszínekre a JCDecaux Hungary Zrt munkatársa is velünk tartott.

A Járókelő oldalán megtalálható bejelentések alapján Budapesten belül négy helyszínre (Óbudára, Békásmegyerre, Angyalföldre és Rákosmentére) olyan reklámtáblákat helyeztek ki, melyek balesetveszélyesek lehetnek vak és gyengénlátó személyek közlekedésekor. A bejelentő több helyszín esetében ezt azzal indokolta, hogy a tábla közel áll a járdához. Angyalföldön az Árpád hídnál, valamint Békásmegyeren azt tapasztaltuk, hogy a reklámtáblák a járdaszegélytől kissé beljebb, füves területen helyezkednek el, de mivel nem lógnak ki a járdára, nem balesetveszélyesek, ütközés nélkül elhaladtunk mellettük.

Helmes Renáta elmegy az óbudai reklámtábla mellett.

Óbudán egy átkelőt követően, egy gyógyszertár előtt található a tábla. Megállapítottuk, hogy az utcabútor minden oldalról biztonságosan kikerülhető, jobbról-balról Demszky-oszlopok találhatók, melyek a fehérbotos látássérültek számára remek támpontul szolgálnak.

A rákosmenti helyszín esetében a reklámtábla egy nagy tér közepén áll a buszmegállók közelében. Ezt mindhárman balesetveszélyesebbnek tartottuk, mert mind a négy oldalról üres tér veszi körül, nincs támpont, ami jelezné, hogy közeledünk hozzá. A fehérbot vége befér a tábla alá, mert az alja magasabban van. Ez a helyzet Óbudán is, de ott nem akkora a rés, hogy a látássérült közlekedő beleütközzön: a bot beleakad a reklámtábla aljába.

Rákosmentén tehát úgy fogják kialakítani a bútor alját, hogy a bot a földön nekiütődhessen mind a négy oldalról: lemezzel burkolják be az alját.

Acsay Péter a rákosmenti reklámtábla mellett áll.

Péter és én fehérbottal, Teréz kollégánk azonban szemmel vizsgálta meg a reklámtáblák elhelyezkedését, mivel ő gyengénlátó. Egyöntetűen megállapítottuk, hogy az első három helyszínen egyáltalán nem balesetveszélyes az utcabútorok elhelyezkedése, a negyediken pedig kellő odafigyeléssel elkerülhetjük a sérüléseket.

Ezúton is köszönjük a JCDecaux Hungary Zrt-nek a megkeresést, valamint a rákosmenti reklámtábla akadálymentesítését!

Máskor is nagyon szívesen részt veszünk hasonló bejárásokon, segítve ezzel az akadálymentes közlekedést.

Helmes Renáta

Az AC-DC program a Hangos Hírmondóban

Gy. Dobos Mariann projektkoordinátort arról kérdezik, hogy miként folytatódik az AC-DC „Találd meg a helyed!” program. Ezzel a diplomás látássérültek elhelyezkedését segíti a VGYKE. Ugyanilyen névvel privát csoportot (régi nevén: zárt csoportot) is indított Mariann a Fb-on, ahová várja az érdeklődőket.

Az AC és a DC két, munkaügyben használatos elnevezés rövidítése: AC= Assassment Center, azaz az új munkatársak kiválasztása során alkalmazott módszer, amelynek célja, hogy a kiválasztandó jelöltek várható beválását felmérjék. DC= Development Center, azaz értékelő központ.