Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Cukorbeteg? Nagyon óvja a szemeit!

2015. február 8.

Az elváltozások ugyanis sokáig tünetmentesek maradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg a szemészhez. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa a megelőzésre hívja fel a figyelmet.

A látás megmenthető

Az Amerikai Egyesült Államokban a 24-72 éves lakosság körében a cukorbetegség a vakság első számú okozója. Bár ezt az anyagcsere-betegséget elsősorban belgyógyász, endokrinológus, esetleg gyermekorvos diagnosztizálja, gyakran a szemészeti vizsgálat mutatja ki, a még tünetet nem okozó diabéteszt. A felismert cukorbetegeknek pedig el kell menniük a szemészorvoshoz is. Az érintetteknek tisztában kell lenniük a rendszeres szakorvosi vizsgálat jelentőségével és a megfelelő szemvédelemmel. Az elővigyázatossággal megelőzhető számos, a szemet érintő komplikáció.

– A cukorbetegség okozta szemészeti problémák esetében döntő jelentősége van a korai felismerésnek. A diabéteszes betegeknél ugyanis gyakrabban alakul ki szürkehályog, zöldhályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek közel negyede érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is – hangsúlyozza az összefüggéseket dr. Tóth Eszter.

Amiről a szemfenék árulkodik

A cukorbetegség szemészeti szövődményei minden tizedik cukorbetegnél súlyos látásromláshoz vezetnek. Sajnos a problémák sokáig tünetmentesek maradhatnak, éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres szemészeti szűrés.

A szemfenék-vizsgálat jelentősége abban áll, hogy azokat a fájdalommal, gyulladással, látásromlással nem járó korai állapotokat detektálja, amelyek ugyanakkor már érzékelhetőek a szemfenéken. A fájdalmatlan vizsgálat során az orvos pupillatágításban, egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő kép alapján ítéli meg a szemfenék illetve az erek állapotát. A szemfenéki erek állapota tájékoztatást ad a beteg egyéb szerveiben (szív, vese stb.) lévő erek állapotáról, mely fontos információ a pácienst kezelő orvosnak.

A szükséges vizsgálatokat már a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetni. Ilyenkor a szakorvos minden részletre kiterjedő szűrést végez, s az eredmények függvényében határozza meg a kontroll időpontját. A vizsgálatokat általában fél-egyévente, szükség szerint gyakrabban kell ismételni. Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomon követése, számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.

Cukorbetegként fontos a napszemüveg

Az öröklött tényezőkön túl az érintettek fokozottan ki vannak téve a környezeti veszélyeknek is, különösen az ultraibolya sugárzásnak van nagy szerepe. A sugárzás a jó látásélességet veszélyezteti, szemfáradtságot és kancsalságot is okozhat. Ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbi problémák és megőrizhető legyen a látásélesség, a cukorbetegeknek különösen ajánlott az UV-szűrős szemüvegek viselése. Optimális megoldást jelenthet, ha az érintettek úgynevezett adaptív, vagyis fényre sötétedő lencsével ellátott szemüveget készíttetnek, amely csökkenti a sugárzást és kiszűri a káros sugarakat.

Forrás: rehabportal.hu