Szakmai beszámolók

Zugló is mögöttünk áll

Szabó Rebeka, zuglói alpolgármester asszony is tiszteletét tette a „Tenni tudunk” projekt záró konferenciáján, ahol sikerült egy rövid interjú erejéig beszélgetnünk vele. Mesélt arról, hogy mennyire szívén viseli a fogyatékkal élők helyzetét, kiemelte a korai fejlesztés fontosságát, s azt is, hogy rendkívül hasznosnak ítéli meg az ilyen és ehhez hasonló szakmai találkozókat. Egy VGYKE logó babával is megajándékoztuk, amit nagy örömmel vett át.

Családi nap a Nagycirkuszban

Projektünk utolsó eseményeként családi napot szerveztünk a Fővárosi Nagycirkuszban december 7-én a látássérült gyermekek és családjaik számára. Audionarrált előadással, finom csemegével és karácsonyi hangulattal vártuk az érdeklődőket. A cirkusz egy rendkívül szórakoztató műsorral készült: a Dima Karácsonyát tekinthettük meg, melynek köszönhetően egy nagyszerű délutánnal gazdagodtunk.

A korai fejlesztésről Rákosmentén

Ez év őszén nagy érdeklődés mellett tartott az Egyesületünk a korai fejlesztésről szakmai fórumokat és szülőknek szóló klubokat. Az alábbi bejegyzésben a Rákosmente TV tudósításait nézhetik meg a honlap olvasói, mely a XVII. kerületi rendezvényekről adtak hírt.

Szemléletformálás Rákosmentén

Az Egyesületünk számára kiemelt fontossággal bír azoknak az embereknek a támogatása, akik a munkájuk végzése közben találkoznak látássérültekkel. Több rendezvényen kifejezetten azért veszünk részt, hogy szabadon lehessen kérdéseket feltenni és eloszlassuk a segítségnyújtással kapcsolatos kétségeket.

Nagy sikerű szakmai konferenciával zárult projektünk

Elérkeztünk utunk végére, ám valaminek a kezdetéhez is. Fél éves projektünk utolsó előtti állomása volt a november 30-án megtartott záró rendezvény. Meghívottaink közül számos szakember készült érdekfeszítő előadásokkal, amiket kiemelt figyelemmel követtünk végig, megtelt a nézőtér több, mint 100 fő részvételével.

Még egy utolsó Szülő Klubbal zártuk a “turnét”

A CIB Alapítvány “Tenni tudunk” projektje emlékezetes pillanatokat tartogatott számunkra. Ősz elején kezdtük a megvalósítást, és a tegnapi nappal bezárólag összesen 6 Szakmai Fórumot és 6 Szülő Klubot szerveztünk, melyeken a látássérült gyermekek korai fejlesztésének témája kapta a főszerepet. Egyik szemünk sír, a másik nevet, de biztosak vagyunk benne, hogy olyasmit indítottunk el, amely hosszútávon is eredményeket hoz majd.

Zuglóban cseréltünk tapasztalatokat

A mai Szülő Klubot a zuglói Családsegítőben tartottuk meg. Összesen 16-an voltunk jelen, a vendégek között pedig köszönthettünk egyaránt szakembereket, szülőket és a VGYKE kollégáit is.

Szakmai Fórum zajlott a 13. kerületben

Hideg, őszi napra ébredtünk, ám ennek ellenére is nagyon sok kedves érdeklődőt köszönthettünk köreinkben a mai napon. A 13. kerületi Szakmai Fórumnak a Tüzér utcai Prevenciós Központ adott otthont, ahol ismét értékes tapasztalatcsere valósult meg.

Rákospalotán cseréltünk tapasztalatokat

Projektünk keretében megtartottuk negyedik Szülő Klubunkat ezúttal Rákospalotán, mely ezúttal is tartogatott számunkra meglepetéseket. Új szülőket, szakembereket, s általuk izgalmas élettörténeteket ismerhettünk meg.

Szakmai Fórumot tartottunk Zuglóban

A Zuglói Családsegítőben tartottuk meg ötödik szakmai fórumunkat. Fodor Ágnes elnök asszony prezentációja és a Látásvizsgáló Központ előadása után beszélgetés keretében tértünk ki a látássérült gyermekek korai fejlesztését taglaló témakörökre.

Szülő Klubot tartottunk Rákosmentén

“Családi erőforrások” projektünk újabb alkalmára került ma sor Rákosmentén, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Nagy létszámban, de ugyanakkor családias légkörben tartottuk meg klub napunkat, melynek során értékteremtő gondolatok születtek és hasznos tapasztalatok cseréltek gazdát.

Rákospalotán tartottuk meg negyedik Szakmai Fórumunkat

Délelőtt 10 órától vette kezdetét projektünk negyedik szakmai fóruma, melyre ezúttal Rákospalotán került sor.

Sikeres lett a Szülő Klub Újpesten

Újpesten került sor a második Szülő Klubunkra a „Tenni tudunk” projekt keretein belül. Október 12-én sokan gyülekeztünk az Ady Művelődési Házban, hogy megosszuk egymással a szülőként szerzett tapasztalatainkat és megkeressük mit is tehetünk Újpesten.

Harmadik alkalommal cseréltünk tapasztalatokat

“Családi erőforrások” projektünk keretében megtartottuk harmadik interdiszciplináris szakmai fórumunkat, ezúttal Újpesten. Bensőséges hangulatban beszélgettünk a látássérült gyermekek múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Tudásmegosztás Rákosmentén

Ősszel sincs megállás a VGYKE háza táján. Második szakmai fórumunk is sikeresen lezajlott a mai napon, ezúttal a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

Az Országos Látásvizsgáló Bizottság előadása

Szakmai Fórumaink és Szülő Klubjaink kiemelt előadói az Országos Látásvizsgáló Bizottság munkatársai. Itt megtekinthetik az eseményeken is előadott érdekfeszítő és rendkívül hasznos prezentációjukat, amely munkájukat és tevékenységüket mutatja be.

„Hosszú távú együttműködésben bízunk.”

Még két napig lehet jelentkezni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet és a VGYKE közösen meghirdetett bébiszitter képzésére. A képzés különlegessége, hogy az alap modulok mellett specializációs órák is lesznek, amelyeken a leendő gyermekfelügyelők megtanulják majd, hogy miként vigyázzanak egy látássérült gyermekre.

Megtartottuk első Szülő Klubunkat

Kispesten került sor első Szülő Klubunkra a „Tenni tudunk” projekt keretein belül. Szeptember 26-án többedmagunkkal gyülekeztünk a kispesti Családsegítő Központban. Szülők, pedagógusok és szakemberek is képviseltették magukat az eseményen, ami üdítő légkörben, vidáman zajlott, olykor megható pillanatokkal. Nagyon emlékezetes és hasznos volt mindannyiunk számára!

“Ha összefogunk, mindenre képesek vagyunk!”

A látássérült gyermekek korai fejlesztésének támogatásával foglalkozó projektünk első interdiszciplináris szakmai fórumán a VGYKE és a szakma kiválóságai is képviseltették magukat. Jelen volt többek között pedagógus, szemész asszisztens, jogász, egyesületünk civil szervezői és legfőbb támogatónk, az Országos Látásvizsgáló Központ képviselője is. Nagy sikerrel és gyümölcsöző kapcsolatokkal zárult eme jeles esemény.

Feljegyzés a Kispest Polgármesteri Hivatalban megtartott interdiszciplinális szakmai fórumról

Mattné Somogyi Anikó, a kispesti gyermekszemészet asszisztensének feljegyzése.

„Tenni tudunk” – Első szakmai fórumunk sikeresen lezajlott

A CIB Alapítvány által kiírt „Tenni tudunk” pályázat egyik nyerteseként egy fél éves időtartamú, a látássérült gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó projekt első alkalmát köszönthette egyesületünk a mai napon. Interdiszciplináris szakmai fórumra került sor a kispesti Polgármesteri Hivatal Házasságkötő kistermében, ahol a 3 órás alkalom során szakemberek cseréltek értékes tapasztalatokat.

Pályázatot nyert a VGYKE a CIB Alapítványnál

Húsz millió forintot oszt szét tizenegy korai fejlesztéssel és gyermek-egészségvédelemmel foglalkozó szervezet között a CIB Alapítvány. Egyesületünket büszkeség tölti el, ugyanis a szerencsések között mondhatjuk magunkat: 2.5 millió forintot kaptunk a projekt megvalósítására.