Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Vakvezető kutyákon sem lehet többé vöröskereszt

2014. június 24.
Vakvezető kutyákon sem lehet többé vöröskereszt fotó

Vakvezető kutya és vöröskereszt – ha az internetes keresőbe beírjuk a fenti kifejezéseket, az első találat mindjárt egy ismertető a vakvezető kutyákról.

A vöröskereszt világszerte a segítő jó szándék jelképe. Ez a szimbólum különbözteti meg a vakvezető kutyát közönséges társaitól

– olvasható. Kevesen tudják, hogy a jelképet jogtalanul használják a látássérültek.

– Pár éve mondták, hogy vegyük le a kutyáinkról, de én és sok társam ezt nem tettük meg. Az új vakvezető logót ugyanis kevesen ismerik, nem volt pénz reklámra sem. Ha Marcipánon meglátják ezt az emberek, tudják, hogy ő a szemem – mondja a Borsnak Balogh Robi. Állítását a vakok és gyengén látók szövetségénél is megerősítik.

– 2009-ben jelezte nekünk a Magyar Vöröskereszt, hogy ne használjuk többé a jelképüket. 2010 óta pedig már szabálysértést is elkövet az, aki ezt jogtalanul teszi. Először rossz dolognak tartottuk, mivel ez egy nemzetközileg elismert jelölés, amely felhívja az emberek figyelmét arra, hogy egy különleges kutyával találkozhatnak az emberek.

Most már elfogadtuk és jónak tartjuk, hogy minden kiképzőiskola a maga logóját teszi a vezetőhámra, ezzel is meg tudjuk különböztetni, melyik intézmény szárnyai alól került ki az eb – reagált megkeresésünkre Farkasné Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolájának vezetője. A pénzbüntetés akár 50 ezer forint is lehet.

A Magyar Vöröskereszt 2007-ben indított kampányt, hogy a jogosulatlanok ne használhassák a jól ismert jelképet. Álláspontjuk szerint ugyanis a Genfi Egyezmény és több magyar jogszabály is kimondja: csak a honvédség egészségügyi alakulatai és a Vöröskereszt Mozgalom tagjai használhatják.

– Magyarországon sok a visszaélés a vöröskereszt emblémával. Az egy Magyarországon tömegesen elterjedt tévhit, hogy a vöröskereszt az elsősegély jele. Az elsősegély hivatalos jelzése a zöld alapon fehér kereszt. Ilyen jellegű félreértés nem jellemző más országokban – nyilatkozta dr. Varga Réka, a Magyar Vöröskereszt nemzetközi jogásza.

Korábban a mentőautókon, a gyógyszertárakon, sőt az egészségügyi intézményeken is tömegesen voltak vöröskeresztek. Ezeket mára lecserélték. A szervezet 2010 végéig adott haladékot a minisztériumoknak, hogy vegyék le épületeikről a vöröskeresztet, korábban a rendőrség segítségével több száz magánautóról is lekerült.

A vakvezető kutyákkal elnézőbbek voltak: esetükben 2011-ig kellett (volna) ezt megtenni. – A legnehezebb az átállás az egészségügyi szolgáltatóknál, mert ők tényleg jóhiszeműen használták az emblémát. Az elsősegélynek, orvosi szolgáltatásnak, kórházaknak, gyógyszertáraknak azonban mind-mind megvan a nemzetközileg is elfogadott saját jelzésük – állítja a Vöröskereszt.

Forrás: BorsOnline