Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szakmai Fórum zajlott a 13. kerületben

2016. november 17.

kép1A fél 10-es kezdést követően Eleki Abigél, a Közösség Lámpásai operatív vezetője tartott köszöntőt, majd a szokásos módon bemutatta egyesületünk munkáját és tevékenységeit. Ezúttal kiemelt figyelmet szentelt a babysitter képzés prezentálására, amely immáron több hete zajlik, a leendő gyermekfelügyelők pedig nyolcadmagukkal igyekeznek elsajátítani a szakma fortélyait. Kiemelte, hogy hiánypótló szolgáltatásról beszélünk, ugyanis észleltük ezt az igényt, amelyre azelőtt más nem figyelt fel. A képzés különlegességei az alap oktatáson túl a specializációs órák, melyek során a látássérült gyermekekre való felügyelet mibenlétét ismerhetik meg a leendő babysitterek. Ez a szolgáltatás a jövőben majd kedvezményes áron lesz elérhető a szülők számára.

kép2Abigél megemlítette a honlapunk főoldalán található “Tenni tudunk” menüpont alatt lévő blogunkat, amely e projekt köré épülve számos hasznos információt nyújt az olvasóknak. Ez egy tematikus, a jövőben is elérhető tudásbázis, amelyben a projekt eseményeinek beszámolóit, személyes tapasztalatokat, élményeket, hasznos tippeket és élettörténeteket ismerhetnek meg.

Projektünk céljáról is mesélt, ami nem más, mint a korai fejlesztés fontosságának hangsúlyozása, továbbá információ- és tapasztalatcsere. Az is komoly tervünk, hogy stabil szakmai- és szülői kapcsolatok jöhessenek létre az érintettek között, illetve a későbbiekben is működjön majd a gördülékeny információáramlás.

kép3Abigél bemutatója után Lantos Éva tartott előadást a Látásvizsgáló munkájáról. Ezúttal olyan eszközöket is elhozott nekünk, amelyeket a terápia során a látássérült gyermekek fejlesztése érdekében használnak. Elmesélte, hogy mely eszközök hogyan segítik a gyermek fejlődését, végezetül pedig videók által engedett számunkra betekintést munkájukba.

A délelőtt további részében kérdezhettek egymástól a résztvevők, illetve egy bemutatkozás keretében mindenkiről megtudtunk némi információt. Ismét tiszteletét tették nálunk óvodapedagógusok, egészségügyi dolgozók és orvosok is, de voltak szép számmal főiskolai hallgatók, és más szakemberek, továbbá természetesen az egyesület kollégái is aktívan bekapcsolódtak a fórumba.

kép4Kötetlen beszélgetés keretében folytatódott az ismerkedés, miközben megérkezett a finom ebéd, így ez a nap is egy szakmai tudásmegosztáson alapuló, értékes információkban bővelkedő, oldott légkörű délelőttöt ajándékozott nekünk.

Ivanova Daniela