Se hall, se lát

Április 24-én összefogva a kispesti lámpásokkal, közös klubnapot tartottunk a Kondor Béla közösségi házban.

Legfőbb témánk a siketvakság volt, ez alkalommal vendégül hívtuk a 9. és 11. kerületi Lámpás Klub munkatársát, Lenkainé Vajda Viktóriát, aki maga is érintett személy.

Megtudhattuk, kiket nevezünk siketvakoknak, típusait, és a betegség kialakulásának okait.

Siketvaknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülésük egyidejűleg fennáll, és csak speciális módszerekkel lehet felvenni velük a kapcsolatot, kommunikációt kialakítani, fenntartani. Oktatásukban is sajátos módot kell alkalmazni.

Ketten bemutatják a jelelést.

A siketvak kifejezés nem feltétlen jelenti azt, hogy valaki teljesen siket, és teljesen vak, hanem ide soroljuk azokat a személyeket is, akiknek van látás- vagy hallásmaradványa, de támogatásuk, fejlesztésük és kommunikációjuk csak a két sérülés együttes jelenlétének figyelembe vételével képzelhető el. A velük való foglalkozás során a számukra szervezett segítségnyújtás, tolmácsolás, kísérés, személyi segítés is csak a kettős sérülés tudatával szervezhető meg. Az állapotnak két típusát különböztetjük meg: Veleszületett és szerzett.

A képen egy óra látható, ami rezgéssel jelez hallássérült használójának.

A klub további részében áprilisi világnapokról tettünk említést, mint pl. az Autizmus Világnapja, a Föld Napja, a Vakvezetőkutyák Világnapja, és a Költészet Napja. Közkedvelt kvízünk sem maradt el, melyben költők születési évét kellett megfejtenünk. Klubdélutánunkat eszegetéssel és zenével zártuk. Állandó zenész vendégünk, Domoszlai János egy különleges hangszert, az okarínát mutatta be nekünk.

Bernát Zsuzsanna és Juhos Róbert
Közösségi civilszervezők

Az emberi tapasztalás bámulatos gazdagsága nem szerezne annyi örömet, ha nem kellene korlátokat leküzdenünk. A csúcsra érés feleannyira sem boldogítana, ha nem kellene sötét völgyeken is áthaladnunk.

(Helen Keller)

A vakságnál csak az rosszabb, ha van látó szemünk, de nincs jövőképünk.

(Helen Keller)

Feltöltve: | Utolsó frissítés: