Rendhagyó osztályfőnöki órán érzékenyítettünk a KMO-ban

Ismét rendhagyó osztályfőnöki órán jártunk kollégáinkkal a KMO-ban. Április 4-én érzékenyítő foglalkozást tartottunk a Kós Károly Általános Iskola 3. b osztályos tanulóinak. Célunk az volt, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében közelebb vigyük a gyerekekhez a „fogyatékossággal élők” mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást.

A gyerekek két csoportban vettek részt a foglalkozáson. Az egyik teremben beszélgetős érzékenyítést tartottunk. Szó volt arról, ki számít látássérültnek, mi segíti a vakokat a közlekedésnél, milyen nehézségek adódnak a mindennapi tevékenységek során.

Bemutattuk a beszélő telefonos alkalmazásokat, a beszélő eszközöket, és a számítógépes programokról is említést tettünk (MAGIC nagyító program, valamint a JAWS for Windows képernyőolvasó program, amely a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára.).

A gyakorlati bemutatókon szemtakaróval kipróbálhatták, milyen vakon a zokni-párosítás, hogyan tudnak vizet tölteni kancsóból pohárba, és megtapasztalhatták, hogy a folyadékszintjelző milyen nagy segítség ebben. Bekötött szemmel próbáltak pénzérméket felismerni, és bemutattuk nekik a Money Reader alkalmazást, ami felolvassa a papírpénzek címleteit.

A gyerekek a pénzérméket próbálják felismerni.

A másik teremben a fehérbotos közlekedést ismerhették meg, és gyakorolhatták kollégánkkal. Azt is megtudhatták, hogyan kell helyesen segíteni az utcán közlekedő vakoknak. A Braille-írás és olvasás is érdekelte a gyerekeket. Kutyás kolléganőnktől pedig mindent megtudhattak a vakvezető kutyákról, a képzésükről, és a velük való közlekedésről. Gandhi kutya most is sikert aratott, nagy szeretettel simogatták a foglalkozás végén.

Az iskolások Gandhit simogatják.

A gyerekek aktívak voltak, és ügyesen végezték a feladatokat.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
Közösségi civilszervezők

Feltöltve: | Utolsó frissítés: