Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nagy sikerű szakmai konferenciával zárult projektünk

2016. december 1.

kép1Az egészségügy, a szociálisügy és a közoktatás szakemberei jelentek meg: gyermekorvosok, gyermekszemészek, védőnők, a Családsegítő és Gyermekjóléti központok munkatársai, az óvodák és EGYMIK pedagógusai, a 6 partnerkerület önkormányzatainak munkatársai, valamint több civil partner képviselője. A korai intervenció témája kapcsán tiszteletét tette köreinkben többek között Czeizel Barbara miniszteri biztos, Szabó Rebeka, Zugló alpolgármester asszonya és Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsánna, az Országos Látásvizsgáló Bizottság igazgatója is.

A VGYKE kollégái annak ellenére, hogy az esemény csak 9:30-kor vette kezdetét, már 8 előtt nyüzsögtek a Vakok Általános Iskolájának folyosóin. A jeles eseménynek a díszes Nádor terem adott otthont, s ezért nagy hálával tartozunk az intézménynek. 9 órától érkeztek meg szép sorjában a meghívottak, a regisztráció alatt pedig pogácsával, péksüteménnyel és kávéval gondoskodtunk arról, hogy meghívottaink gyomra semmiképp se maradjon üres.

kép29:30 kor Csaniga Andrea moderátor felkérte Szabó Rebeka alpolgármester asszonyt, hogy köszöntse a vendégeket, aki nagyra méltatta a VGYKE látássérültekért tett szakmai munkáját, valamint hangsúlyozta, hogy egyesületünk évek óta az önkormányzat kiemelten fontos partnere. Ezután Fodor Ágnes elnök asszony köszöntőjével kezdődött el a konferencia. Ágnes nagy szeretettel fordult a kedves vendégek és a meghívott szakemberek felé, és örömmel fejezte ki köszönetét és háláját, amiért ez a szívéhez közel álló projekt most e formában összegezésre kerül. A projekt célját, mérföldköveit is megosztotta velünk, majd összegezte a tapasztalatokat. Mészáros Ágnes alelnöktől a VGYKE munkájáról és tevékenységeiről kaptunk teljes körű tájékoztatást.

kép3Ezt követően egy ünnepélyes átadó keretében Rákos Dóra, a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének felnőttképzési koordinátora és vezetője, illetve Fodor Ágnes elnök asszony nyújtották át a Speciális Bébiszitter képzés tanúsítványait a végzett diákoknak. Egyesével szólították a bébiszittereket, akik széles mosollyal az arcukon, büszkén vették át a tanúsítványt.

Következő programpontunk Czeizel Barbara miniszteri biztos prezentációja volt, aki a koragyermekkori intervenció és a korai fejlesztés tevékenységeit és szereplőit mutatta be, új szempontok alapján, új megvilágításban, továbbá gratulált a VGYKE-nek a nagyszerű projekt megvalósításához. Hozzá kapcsolódóan Kereki Judit, a KOGYI szakmai vezetője a kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése (EFOP 1.9.5. – VEKOP-16) programról mesélt, és kifejezte a VGYKE-vel való további együttműködés lehetőségét és fontosságát e téma kapcsán. Előadásának végeztével lehetőség nyílt vendégeink számára, hogy kérdezzenek. Nagyon sok érdeklődő tette fel a kezét, majd kérdését a téma kapcsán, így a program szerinti kávészünetre egy kis csúszással került sor, fél 12 magasságában. A körülbelül 20 perces szünet alatt az ismerkedésre, tapasztalatszerzésre, kapcsolatok építésére is volt alkalma a vendégeknek.
A nap második felében Dr. Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatójának előadását tekinthettük meg, majd meghallgathattuk Metzger Balázs, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató helyettesének előadását is, aki a „Sajátos nevelési igény a köznevelésben napjainkban” című témát boncolgatta.

kép4Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsánna következett ezután, aki tagintézmény vezetőként a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló, Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő, Oktató és Gondozó Tagintézményének munkájáról, tevékenységeiről, illetve saját tapasztalatairól és élményeiről beszélt. A projekt teljes időtartama alatt szoros együttműködés alakult ki a Látásvizsgálóval, akiknek dolgozói mindig örömmel és nagy szeretettel érkeztek Szakmai Fórumainkra és Szülő Klubjainkra, ahol igyekeztek minél több információt minél szélesebb körben átadni. Bátran kijelenthetjük, hogy ezeken az alkalmakon bőséggel gyarapíthattuk tudásunkat a látássérült gyermekek fejlesztését illetően. 1 óra körül bemutatkozott a Vakok Óvodája, melynek képviseletében Szeszák Szilvia óvoda vezető volt jelen. Ezt követte Dr. Tolnayné Csattos Márta, a Vakok Állami Intézete ERC vezetőjének előadása, aki a látássérült szülőként való csecsemőgondozásról osztotta meg tapasztalatait.

Végezetül pedig a Közösség Lámpásai mentori hálózat prezentációja következett, melynek során Eleki Abigél közösségfejlesztő, operatív vezető, illetve partner kerületeink közösségi mentorai bemutatták, hogy tevékenységük miképpen kapcsolódik a „Családi Erőforrások” projektünkhöz.

kép52 óra tájékán elérkeztünk napunk végéhez, melyet egy állófogadás keretében megtartott közös ebéd koronázott meg. Itt kötetlen beszélgetés formájában tovább folytatódhatott a kapcsolatépítés.

kép6Összességében egy igen égető probléma megoldását kerestük a fél éves projekt során, ahol remek szakemberekkel, hihetetlen sorsokkal találkoztunk, és tapasztalatokkal, őszinte támogatással lettünk gazdagabbak. Bízunk abban, hogy a projekt kapcsán megkezdett folyamatok itt még nem érnek véget, és a korai fejlesztés témájában további eredményeket tudunk elérni a jövőben. Elindultunk egy úton, amely most elágazódáshoz ért, mi pedig azon leszünk, hogy a megfelelő irányba haladjunk tovább.

Ivanova Daniela