Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Meséld el, mit látsz

2014. június 19.
Forrás: www.folio.hu

Forrás: www.folio.hu

A XIII. kerület Közösség Lámpásai résztvevőjeként a programon három tevékenységben próbálhattam ki magam. Első állomásként megtapogathattam a bábokat, amelyek között kesztyűs és marionettbábokkal is találkoztam. A marionett bábok mozgatása nagy élmény volt számomra, de egyúttal nehézséget is okozott.

Ezt követően a közönség narrációval hallgathatta meg a Mazsola és Tádé mesefilmet, melynek köszönhetően sok olyan információra tettem szert, melynek  látássérültként eddig nem voltam birtokában.

A harmadik rész volt talán a legizgalmasabb. Szintén narrációval követhettük végig Lázár Ervin: A hétfejű tündér című bábjátékát, amit színpadbejárás előzött meg. Tapintással ismertem meg az összes szereplőt és kelléket. Az előadás nyomon követését fejhallgató tette lehetővé, ami hatalmas segítséget nyújtott számomra. Kipróbáltam, hogy levéve a fejhallgatót mennyire tudom követni a történéseket és bebizonyosodott, hogy nélküle elenyésző volt azon jelenetek száma, amelyeket igazán megértettem.  Számomra most, felnőtt fejjel nyertek értelmet a bábfilmek és bábjátékok, hiszen megtapasztalhattam, hogy hogyan is működtetik a színészek a bábokat. Nagy élmény volt narrálással megérteni azt, amit gyermekkoromban nem szerettem csupán azért, mert nem látható.

Meleg szívvel biztatom többi látássérült társamat, hogy ha lehetőségei engedik, látogasson el ilyen és ehhez hasonló audio-narrációs programokra. Amikor csak tehetem, én is ott leszek.

Jánosi Veronika

XII. Közösség Lámpásai
Közösségi mentor