Mentőmúzeumban jártak a terézvárosi és erzsébetvárosi Lámpás Klub tagjai

A KRESZ Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található.

Dr. Kresz Géza 1846. augusztus 30-án született Budapesten. Pesten szerzett orvosi diplomát 1871-ben, s előbb kerületi, majd tisztiorvos volt. 1887-ben megalapította a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet (BÖME), a mai mentőszolgálat elődjét, melynek ő volt az első igazgatója is.

Tárlatvezetőnk Jobb Boróka múzeumi referens volt, aki nagyon kedves volt.

A klubtagok a kiállítást figyelik.

Megismerhettük a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját, valamint a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységét, a budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttét, a szerveződő városi mentőegyesületek munkáját. Bepillantást nyerhettünk a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthettük az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. A gyűjteményben láthattunk különböző orvosi és mentéstechnikai felszereléseket, egyenruhákat és különböző mentőgépjárműveket az 1950-es évektől napjainkig.

A képen egy régi mentőautó látható.

Igazi különlegesség a Pincekórház, 1956 emlékkiállítása. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében, a sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban ápolták a sérülteket és mentették meg sok ember életét az önfeláldozó dolgozók.

Köszönjük szépen, hogy részt vehettünk a programon!

Lukács Erzsébet Böbke
VI. és VII. kerületi közösségi civilszervező

Feltöltve: | Utolsó frissítés: