Látogatás Nikmond Beáta Műtermébe

Kristóf Lajos és Nikmond Beáta kispesti szobrászművészek alkotásait tekintettük meg 2019. március 26-án, Nikmond Beáta Munkácsy-díjas szobrászművész Wekerle telepi műtermében.

A két alkotó hosszú ideje ismeri egymást, barátságuk több évtizedre nyúlik vissza. Kristóf Lajos főként portrészobrairól ismert, Puskás Ferencről több szobra is készült, a kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában elhelyezett mellszobor, valamint a 2013-ban a KÖKI Terminál előtt felállított büsztje. Készített portrét a római olimpia ökölvívó bajnokáról, Török Gyuláról, a kőbányai Cserkesz utcai iskolában Kőrösi Csoma Sándorról. Idén a felépült Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum bejáratánál avatták fel azt a szoborcsoportot, amely Puskás Ferencet ábrázolja két fiatal labdarúgó társaságában, baloldalán a Honvéd későbbi labdarúgójával, Marosi Lászlóval.

Kézbe vehettük Puskás Ferenc kisméretű mellszobrát, több, kisebb fából készült szobrát, önmagáról kiöntött maszkját, ami azért érdekes, mert így alaposan „megismerhettük” magát a szobrászt.

Kristóf Lajos szobrai

Nikmond Beáta fából és kőből készült szobrait is megtekinthettük. Egy korábbi alkalommal, amikor a Városházán tettünk sétát, már megismerhettük egy alkotását, ezért különösen kíváncsian vártuk a találkozást. A Művésznő alapos magyarázat mellett vezette az érdeklődő kezeket és magyarázta nem csak a szobrot magát, hanem készítésük módját is. Előkerültek a vésők, kalapácsok, így ráérezhettünk arra is, hogy egy-egy szobor készítése milyen hosszadalmas és fáradságos munka, melyre nem is gondolunk, amikor a szépen megmunkált felületeken simán csúszik a kezünk. Nikmond Beáta minden kérdésre válaszolt, elmesélte tanulmányait, beszélt arról, hogy tulajdonképpen hogyan válik művésszé valaki; a tehetség mellett rengeteg gyakorlás, munka, és szigorú fegyelem által. Művei osztatlan sikert arattak, főképpen a Kerekes hal című munka, melyet mindenki nagy érdeklődéssel nézett meg. Izgalmas volt, ahogy a formák, figurák egymásra rakódva bomlanak ki, válnak felismerhetővé.

A

Az együtt töltött délután végén Nikmond Beáta kedvesen pogácsával és üdítővel kínált minket, Kristóf Lajos pedig a Lámpásoknak ajándékozott egy kisebb, antikolt gipsz karikatúrát, melyet fiatal korában készített a Mézga család Máris szomszédjáról.

Külön öröm volt mindannyiunk számára, hogy a Magyar Televízió közszolgálati műsora, az Esély, felvételt készített műterem látogatásunkról.

Bernát Zsuzsanna
közösségi civilszervező

Feltöltve: | Utolsó frissítés: