Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kirándulás a Grassalkovich Kastélyba

2015. szeptember 23.

 

fotó1

A napfényes őszi napon az Örs vezér térről indultunk az egyesület buszával, rövid idő alatt meg is érkeztünk. A helyszínen már várt minket a tárlatvezetőnk.

Megtudhattuk, hogy Grassalkovich Antal építtette a kastélyt a XVIII. században, ám a család férfi ágának kihalása után az épület állami tulajdonba került. Az 1867-es kiegyezést követően Ferenc József és Erzsébet királyné kapta a kastélyt ajándékba a magyar államtól.

fotó2

A gyönyörű lakosztályok meglátogatása során sok tárgyat megtapogathattunk, például a különböző korszakból származó kályhákat, melyek barokk klasszicista, és rokokó stílusban készültek. Megcsodálhattunk továbbá egy régen csatában viselt sodronyinget, valamint megsimíthattuk egy medve kipreparált bundáját is, amelyet az arisztokraták a kandalló elé terítettek ki díszként hajdanán.

fotó3

Végezetül elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, és egy rövid sétát tettünk a kastély kertjében. Az árnyas fák alatt elfogyasztottuk az otthonról hozott kis elemózsiát, majd meglátogattuk Gödöllő legédesebb helyét, a Monarchia Rétesházat. Itt meghívásunkra legalább 12 fajta rétesből választhattak egyet-egyet tagjaink. Sokan még haza is vittek egy kis meglepetés rétest, ki az unokáknak, ki pedig saját magának. A visszafelé úton néhány társunk elbóbiskolt a jó program után, – még nem kérdeztem őket, de bizonyára a rétessel álmodtak…

Acsay Péter,
Kray Zsuzsa