Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

“Kezdjetek szeretni!” – Akadálymentesítsük kapcsolatainkat

2014. április 28.
Forrás: www.nemadomfel.hu

Forrás: www.nemadomfel.hu

A Nem Adom Fel Alapítvány programsorozata mellé számos híres ember állt, Jakupcsek Gabriella és Feke Pál vállalták a nagyköveti szerepeket. Május 11-én vasárnap a Körcsarnokban Pál Ferenc előadásával indul programsorozat, melyre a már lehet jegyet vásárolni.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint tíz év alatt látványosan nőtt az egyedülálló nők és férfiak, ezzel egyidejűleg pedig jelentősen csökkent a házasságban élők száma. Különösen nagymértékben, közel másfélszeresére duzzadt a 2001-es adatokhoz képest a szülőképes korú egyedülálló nők száma.

Életünk felgyorsulása, a fogyasztói attitűd megerősödése visszahat emberi kapcsolatainkra is. Kevesebb idő jut egymás megértésére, amely által az elfogadás is nehezebben alakul ki. Nem szabad feladnunk azt, hogy minőségi emberi kapcsolatoknak legyünk részesei. Mindez fokozottan igaz a sérült élethelyzetben lévő emberek életére, akik egészséges embertársaikhoz hasonlóan, szintén befogadó közösségre, elfogadó emberi kapcsolatokra, megértő társra vágynak.

Május 11-én Pál Ferenc előadásával veszi kezdetét a “Kezdjetek szeretni!” rendezvénysorozat, melyet követően a szervezők számos kisebb workshop jellegű eseményt is terveznek.

Király Róbert Belián, az alapítvány tapasztalati szakértője

Azt láttuk a környezetünkbe kerülő fiatalokon, hogy nagyon sokan vannak egyedül, legyen bár sérült ember vagy ép. Most elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy felvállaljuk ezt az ügyet és olyan valós közösségi tereket hozzunk létre, melyek mindenki számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy közösség részeseivé váljanak vagy akár párt találjanak maguknak.”

Pál Ferenc atya

„Akinek nincsenek túl jó adottságai, de van önbecsülése, el tudja fogadni a saját gyöngeségét, megtalálja az erőforrásait, mer segítséget kérni. Ez őt megszilárdítja, tartást ad neki. Ezek az egyetemes ismérvek nagyon is alkalmazhatóak minden emberre. Ha valaki dönt a bizalom mellett újból és újból át tud menni a váltópontokon, és elhiszi azt, hogy amikor szerették őt, akkor jól tették, akkor igazuk volt.” 

Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető

„Minden embernek joga van a boldogsághoz, a párkapcsolathoz és a családhoz, fizikai, szellemi és mentális képességeitől függetlenül. A Nem Adom Fel Alapítvány programsorozata lehetőséget teremt azok számára is, akiknek szükségük van a lelki akadálymentesítésre.” 


Feke Pál, Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes, az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete


“Már lassan több mint 15 éve töltöm életem nagy részét színházakban és már régen megfogalmazódott bennem, hogy hiába a szakmai sikerek, díjak, szerepek, ha az ember hazamegy és nem tudja megosztani az örömét, bánatát valakivel. Persze ez a “valaki” legyen az ember TÁRSA, így nagybetűkkel! A legfontosabb, hogy az a képzeletbeli mérleg, amely a szakma es magánélet között egyensúlyoz mindig kiegyenlítődjön. Különösen örülök, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé állhatok mint Nagykövet.”

Illés Fanni kerekesszékes szépségkirálynő 2014, paralimpikon úszó

„Gyerekkoromtól kezdve a társamat kerestem, nem valakinek a barátnője szerettem volna lenni, hanem azt az embert vártam, aki mellettem lesz egész életemben. Nekem sokat segített, hogy a szüleim épként neveltek, így kevésbé voltam gátlásos, mertem önmagam lenni. A program másokat is hozzásegíthet ahhoz, hogy erőt, bátorságot merítve, önbizalommal telve induljon el a pártalálás útján.”


A program során elindul a www.kezdjetekszeretni.hu weboldal, amely lehetőséget teremt közösségi programokhoz való csatlakozásra, ismerkedésre és a pártalálásra is. Külön hívják erre a felületre azokat a sérült embereket is, akik helyzetükből adódóan nehezen találnak módot arra, hogy közösséget, és párkapcsolatot alakítsanak ki. A minden szempontból akadálymentesített weboldal specialitása abban is rejlik, hogy lehetőség van mentor segítségét is igénybe venni. Az oldal nem kizárólag virtuális térként működik majd, programok, kísérő rendezvények egészítik ki a szolgáltatást.

A projekt meghatározó elemeként, a téma folyamatos kulturális központjaként és integrált közösségi tereként indul el hamarosan a VIII. kerületben a fogyatékossággal élő munkatársak által működtetett Never Give Up Cafe. A Cafe nappal kávézóként, este kulturális programokat befogadó helyszínként működik majd, teret adva azoknak az eseményeknek is, melyek élővé, valóssá teszik a kezdjetekszeretni.hu oldal virtuális közösségi életét.

A program célja tehát az emberi kapcsolatok megerősítése, és a lehetőség megteremtése a hátrányos helyzetben élő csoportok számára is, mindezen keresztül egy olyan társadalmi szemléletformálás elindítása, amelynek hatására a közgondolkodásban is egyértelművé válik, hogy csak a minőségi emberi kapcsolatok segítségével válhatunk önmagunkat és a másik embert is értékelni tudó személyiségekké. Egy ilyen attitűddel rendelkező társadalomban valósulhat meg az a valódi integráció, amelyben eltűnhet a fal sérült és nem sérült élethelyzetben élő emberek között és amely által mindenki, így a sérült emberek számára is alapélmény lehet a személyes siker a mindennapokban, a párkapcsolatban és a családalapításban.


A májusi előadásra jegyek már válthatóak a www.kezdjetekszeretni.hu oldalon keresztül.

Forrás: www.nemadomfel.hu