Húsvéti készülődés a XVIII. kerületi Lámpás Klubban

2019 március 27-én megtartottuk első tavaszi klubnapunkat, melyre egykori lámpás kollégánkat, Kiss Júliát hívtuk vendégül, aki a húsvéti népszokásokról, hagyományokról mesélt nekünk.

Különféle történeteket, legendákat tudhattunk meg az ünnep eredetéről, kialakulásáról, az ünneplési formákról, szokásokról, valamint arról, hogy mely országban hogyan ünneplik, és ünnepelték a húsvétot.

A húsvét a legrégebbi és az egyik legjelentősebb az egyházi ünnepek sorában. Ekkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását.

Az ünnep húsvét előtt hat héttel, hamvazószerdával veszi kezdetét, ami a nagyböjt első napja is.

A Húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melyeknek elemei a feltámadás és az újjászületés.

Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik, március 22. és 25. közé.

Szimbólumai a nyúl, a bárány, a barkaszentelés, a tojás és a locsolkodás.

A sok érdekes információ mellett a kézműveskedés sem maradt el. Húsvéti képeslapokat készítettünk cérnás-préselt technikával.

A képen Kiss Júlia látható húsvéti képeslapokkal.

A klubdélután további részében megemlékeztünk Szent Patrikról, Írország védőszentjéről. A már megszokott kvízjátéknak is nagy sikere volt, melynek feladványai híres közmondásokból álltak. Ezek helyes megfelelőjét kellett kitalálnia tagjainknak.

Mindezeket követően kellemes, kötetlen beszélgetés, valamint csemegézés zárta a nap menetét.

Bernát Zsuzsanna és Juhos Róbert
Közösségi civilszervezők

A klubtagok az asztal körül ülnek.

Feltöltve: | Utolsó frissítés: