“Ha összefogunk, mindenre képesek vagyunk!”

A látássérült gyermekek korai fejlesztésének támogatásával foglalkozó projektünk első interdiszciplináris szakmai fórumán a VGYKE és a szakma kiválóságai is képviseltették magukat. Jelen volt többek között pedagógus, szemész asszisztens, jogász, egyesületünk civil szervezői és legfőbb támogatónk, az Országos Látásvizsgáló Központ képviselője is. Nagy sikerrel és gyümölcsöző kapcsolatokkal zárult eme jeles esemény.

fotó0

Mészáros Ágnes, a VGYKE alelnöke elsők között üdvözölte Kispest alpolgármesterét Vinczek Györgyöt. Megköszönte neki a sok segítséget, valamint azt, hogy mindig kiemelt figyelemmel követi a kispesti munkánkat. Idén egy közgyűlési határozatnak köszönhetően már a gyermekek is tagjainkká válhatnak, ennek örömére egy logó babát készíttetett a VGYKE, melyet ajándékként nyújtott át az alpolgármester úrnak.

„Ígérem, hogy ezt egy olyan helyre teszem, ahol nem csak én, hanem a kispestiek nagy része is láthatja, arra emlékeztetve mindenkit, hogy itt léteznek Közösség Lámpásai, akikhez bátran lehet fordulni” –

köszönte meg mosolyogva az alpolgármester úr.

fotó1

Mészáros Ágnes ezt követően mesélt a VGYKE „Családi Erőforrások” nevezetű projektjéről, melyet a CIB Alapítvány „Tenni tudunk” programja által tudunk megvalósítani.

Ágnes nagy szeretettel köszöntötte a bölcsődék, óvodák, általános iskolák és a védőnői szolgálat képviselőit, hiszen a korai fejlesztés támogatásában nagy szerepet játszik majd a szakemberek nyitottsága és szakmai tudása.

Legfőbb partnerünk az Országos Látásvizsgáló Központ, melynek képviseletében Dobrik-Lupták Sára volt jelen, aki bemutatta a Látásvizsgáló munkáját. Elmondta, hogy milyen szempontok alapján szűrik ki a látássérülés mértékét, kit nyilvánítanak látássérültnek, valamint beszélt arról is, hogy miként zajlanak a vizsgálatok, és milyen korai fejlesztési technikákat alkalmaznak napjainkban.

fotó2

Ezt követően Fodor Ágnes, a VGYKE elnök asszonya köszöntötte a résztvevőket, majd egy prezentáció segítségével mutatta be az egyesület munkáját, szolgáltatásait és elért sikereit.

„A mai fórum projektünk első rendezvénye, mely a CIB Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Óriási lehetőség ez számunkra, hiszen ama elképzelésünkbe illeszkedik ez a projekt, melynek révén szeretnénk megerősíteni egyesületünk szolgáltatásait és tevékenységeit a látássérült gyermekek támogatása érdekében”

– nyilatkozta.

Neumann Károly facilitátor az elnök asszony beszéde után három csoportra osztotta a vendégeket és felvezette a szakmai fórum témáit, melyek az alábbiak voltak:

  1. Látássérült gyermeket nevelő szülők a rendszerben
  2. A helyi ellátórendszer és a korai fejlesztés a kora gyermekkori intervenció területén
  3. Elérhető fejlesztések, fejlesztési út az integráció felé

A résztvevők kiválaszthatták, hogy mely téma érdekli őket, majd ennek megfelelően helyezkedtek el a terem különböző területein. A három csoportnak összesen 40 perc állt rendelkezésére, és a téma kifejtése mellett négy kérdésre is választ kellett találniuk:

  1. Mi az, amit tudunk erről a kérdésről?
  2. Mi az, amit nem?
  3. Mi az, amit tennünk kellene?
  4. Mi az, amit személy szerint meg tudunk tenni?

Az idő lejárta után minden csoport egy szóvivőt választott, aki összegezte a megbeszélteket.

fotó4

Az első témát kidolgozó csoport szóvivője elmondta, hogy elsősorban az erőforrásokat próbálták feltérképezni. A szülő általában nem szerez időben tudomást arról, hogy gyermeke látássérült, és ez nagyon sok családban traumával jár. Budapesten és Debrecenben működnek fogyatékossággal élő gyermekeket fogadó általános iskolák, de az a tapasztalat, hogy ezekben az intézményekben nem csak látássérült gyermekeket nevelnek, hanem gyakori a halmozottan sérült gyermekek ellátása is, ezáltal a speciális nevelés némileg sérül.

A második témát összegző szóvivő megosztotta, hogy a legnagyobb problémát abban látják, hogy a fejlesztésre szoruló gyermekek nem kerülnek időben az ellátórendszerbe. Kiemelte a szűrés fontosságát, hiszen ez az elsődleges lépése annak, hogy a korai felismerést követően a fejlesztést el tudják indítani.

A harmadik téma csoportja főként pedagógusokból verbuválódott össze, és szóvivője kiemelte a védőnők rendkívül fontos szerepét, mivel ő az első szakember, aki figyelemmel kíséri a gyermek fejlődését. A következő információs pontként az óvodát említette. Amennyiben a gyermek óvodába kerülése után derült ki, hogy látássérült, de az intézmény alapító okiratában nem szerepel, hogy hivatalosan sérült gyermeket is fogadhat, ezt megváltoztatják. A gyermek maradhat, és megkaphatja a megfelelő segítséget is.

Az összegzést követően lezárásként szendvics-ebéd mellett kötetlen beszélgetés és kapcsolatépítés zajlott. Bátran kijelenthetjük, hogy a VGYKE első szakmai fóruma nagy sikerrel és rendkívül hasznos tudásmegosztással zárult.

„Felhívta ez az összejövetel a figyelmet annak fontosságára, hogyha összefogunk, mindenre képesek vagyunk!”

Ivanova Daniela

Feltöltve: | Utolsó frissítés: