Gimnazisták között

Május 17-én a Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk. és Gimnáziumban érzékenyítettünk egy kilencedikes osztályt. Ehhez a korosztályhoz viszonylag ritkán jutunk el, így nagy izgalommal készültünk.

A foglalkozás két teremben zajlott: az egyikben a diákok megismerkedhettek a látássérültség fogalmával, a látássérültek által használt informatikai eszközökkel, és felpróbálhatták a szimulációs szemüvegeinket is, amelyek egy-egy szembetegséget hivatottak bemutatni.

A másikban a fehérbotos és a kutyás közlekedés, valamint a Braille írás bemutatója zajlott. A diákok kipróbálhatták a fehérbotos közlekedést bekötött szemmel. A feladat teljesítése után az egyik fiú beszámolt róla, hogy mit érzett: az ismert támpontok eltűntek, és a teret sem érzékelte úgy, ahogy szokta. Gandhit ismét imádták.

A diákok osztályfőnökétől ígéretet kaptunk arra, hogy jövőre megszervezi, hogy a hetedikesektől felfelé érzékenyíthessünk az iskolában. Így pedig lehetőség nyílik majd velük is megismertetni a látássérültek mindennapjait.

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsanna
Közösségi civilszervezők

Az osztály tagjai kipróbálhatták a párosító játékot bekötött szemmel.

Feltöltve: | Utolsó frissítés: