Érzékenyítés és érzelmek az IBM-nél

Minden alkalom, amikor érzékenyítést tudunk tartani, kisebb győzelemként értékelhető. Hiszen ezután néhány empatikus emberrel biztosan több lesz a világon. Érezhető volt ez az IBM-ben tett látogatásunk során is, 2019. május 15-én.

A 10 órakor kezdődő tréninget a gyakorlott Pál Szilvia vezette, és másfél órán keresztül adta az újabb és újabb feladatokat, időt hagyva azért a reakciókra is. Végtére is ez lenne a lényeg, vagyis a hatás.

Nem voltak ismeretlenek egymás előtt a felek, hiszen már találkoztak workshop keretében az előző hónapban. A bekötött szemmel való közlekedés mellett sokféle tevékenység végén kibukott a megkönnyebbült sóhaj vagy az örömteli felkiáltás a résztvevőkből. De hamar megfogalmazódtak olyan mondatok is hogy „Hűűű, ezt nem is értem, hogyan tudják megcsinálni!”. Vagy hogy „Ugyan hogy választják ki az irattartóban elhelyezett személyes iratok közül pont a személyi igazolványt bekötött szemmel?!” Mindebből egyszerre kihallható volt a csodálkozás, a megrökönyödés, a hitetlenkedés és az elismerés is, valamilyen arányban. És ahogy a jelenlévők jobban belegondoltak a helyzetbe, eszükbe jutott például megkérdezni, hogy „Elvárása-e a trénernek magával szemben, hogy a szemébe nézzen annak, akivel beszél?” A kérdező úgy vélekedett erről a dologról, hogy nem, ez nem lehet elvárás egy látássérült személytől.

A segítségnyújtás is hamar szóba került. Nevezetesen, hogy mit, mikor és mennyit segítsen, aki jól lát. Ennek a feladatnak az volt a célja, hogy rávezesse a résztvevőket a kommunikáció fontosságára, ugyanis ha nem kérdezünk, sosem tudjuk meg, mit is szeretne a másik ember.

Elmondhatjuk, hogy a tréning nagyon jó hangulatban telt, mert mindenki őszinte kíváncsisággal és érdeklődéssel vett részt minden feladatban. Egyszóval: megérte. Néhány centiméterrel biztosan több van ettől fogva már az esélyegyenlőség útján.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.

Az EMMI logója

Az FSZK logója

Pál Szilvi piros felsőben, fekete nadrágban áll mosolyogva a nyitott ajtóban. Innen egy szemkötős fiatal nő érkezik, kezében hosszú, fehér bottal, szemkötős társa bot nélkül, tapogatva követi az ajtónyílásban.
Pál Szilvi piros felsőben, fekete nadrágban áll mosolyogva a nyitott ajtóban. Innen egy szemkötős fiatal nő érkezik, kezében hosszú, fehér bottal, szemkötős társa bot nélkül, tapogatva követi az ajtónyílásban.

Feltöltve: | Utolsó frissítés: