Elhagyott temetőben és sípályán jártunk

Az óbudai Barátság Parkkal ismerkedtek meg az újbudai Lámpás Klub kirándulásán résztvevők.

Még annak idején, az újbudai Klub első hegyi kirándulásán, elmentünk egy olyan helyre, mely eredetileg egy temető volt és látszódtak is ennek a nyomai. Amikor a sírhelyek nyomait láttuk, beszéltünk egy másik helyről, ami szintén egy volt temető helyén került kialakításra. Erre a helyre mentünk el márciusban, ahol egy nagyon kellemes időutazáson és kiránduláson vehettünk részt.

Maga a helyszín az egyes villamos végállomásánál található és sokan Szabadidő Park néven ismerik, de a legtöbben Barátság Parkként hivatkoznak rá, sokáig ugyanis úttörőtáborok, napközis táborok helyszíne volt.

A bejáratnál lévő szabadtéri eszközök előtt áll a csoport néhány tagja

A területen nagyon sok minden jelzi, hogy egykori temető helyén jár a látogató. A sétánk közben nagyon sok jól azonosítható sírhelyet láttunk, nem egyszer nagyon kopott sírkövekkel is találkoztunk. Amíg a terület az 1980-as években kerületi iskolások napközis tábora volt, rengeteg sírkő még állt (pontosabban félig-meddig meg voltak már dőlve) és a Park egyes részein a gyerekek köztük játszottak. Azóta a sírhelyeket felszámolták, így egyikben sincsenek emberi maradványok és a temető-jellegre utaló elemek is nagyon megritkultak.

Az erdős terepen áll a csoport néhány tagja

Megtudtuk azt is, hogy az 1980-as évekig haditechnikai eszközök is voltak elhelyezve sok helyen. Repülők, tankok és már eszközök voltak játékként elhelyezve, ezek mind alkalmassá lettek téve arra, hogy a gyerekek balesetveszély nélkül játszanak rajtuk. Sőt, még közlekedést tanító park is volt a terület legmagasabb részein, melynek a nyomait a kiránduláson nem találtuk meg.

A jelenben télen-nyáron működő sípálya, különböző sportpályák és két kisebb medence található a területen, így a Park elsődlegesen a sportolási igényeket szolgálja ki. Mindemellett pedig nagyon kellemes sétálóhely, ahol erdős hangulatot idéző csendes környezetben lehet sétálni. Sőt, még egy Csillagvizsgáló is működik a helyszínen, mely az esti órákban kínál nagyon érdekes programokat, mivel a földrajzi adottságok miatt a fényszennyezettség mértéke kisebb, mint a város sok más pontján. Állítólag a Tejút megfigyelésére is van lehetőség, de ehhez egyszer éjszaka kellene visszatérnünk.

A képen a park vázlatos térképe látható, rengeteg fával és kisebb-nagyobb emelkedőkkel

A parkban sétálva szavak nélkül is megértettük, hogy mi a jó azon a helyen. Sokféle és kellemes madárcsicsergés, tiszta levegő és friss erdei illat volt mindenhol, amerre csak jártunk. Bár egy közlekedési csomópont mellett voltunk és a közelünkben egy jelentős autós útvonal helyezkedett el, mindebből semmit nem éreztünk, mert mindent leárnyékolt a hegy!

A terveink szerint még sok hasonló helyre szeretnénk ebben az évben eljutni, reméljük legközelebb többen tartanak velünk!

Neumann Károly
közösségi civilszervező

Feltöltve: | Utolsó frissítés: