A vizuális kultúra mindenkié

A VGYKE 2019. június 25-én tartotta a vizuális kultúra mindenkié sajtónyílvános záróeseményét.

Erre a programra a Fővárosi Nagycirkusz különtermében került sor, ahol vendégeink voltak azok a partnereink, akik segítették ennek a projektnek a megvalósulását.

A sajtótájékoztató résztvevői a VGYKE sajtómunkatársának, Szilágyi Erikának köszöntőjét hallgatják.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy egyesületünk különösen fontosnak tartja a látássérültek akadálymentes kulturális szórakozását, mint például a színházi darabok audionarrált előadásait.

Petneházy Emőke, az AKKU (Akadálymentes Kultúra) Egyesület narrátora az audionarráció kezdetéről, lényegéről és elfogadtatásáról beszélt. Az AKKU Egyesülettel közösen három színdarab audionarrált változatát nézhették meg a VGYKE tagjai. Az Odüsszeusz bolyongásai (bábos kalandjáték) a Stúdió K Színházban, a My fair Lady a Centrál Színházban, és az István, a király az Operettszínház színpadán volt megtekinthető.

A VGYKE Hírlevelében 40 héten át több festmény és műalkotás audionarrált leírását olvashatták tagjaink.

A Centrál színház képviseletében Siba Henrietta beszélt arról, hogy színházuk örömmel fogadta a megkeresést az audionarrációval kapcsolatban, és szívesen álltak az akadálymentesített színdarabok bemutatása mellé. Így került sor az előbb említett My fair Lady bemutatására.

A Fővárosi Nagycirkusszal évek óta jó kapcsolatot ápolunk, és karácsony előtt egyesületünk tagjai részt vehettek egy audionarrált cirkuszi előadáson. Ezeknek az előadásoknak is nagy sikere van a látássérültek körében.

Egyesületünk fontosnak tartja, hogy a Vakok Általános Iskolájába járó vak és gyengénlátó gyerekek is részt vehessenek akadálymentesített színházi, illetve cirkuszi előadásokon. Somorjai Ágnessel, az iskola igazgatójával szoros kapcsolatban állunk, és szívesen invitáljuk a gyermekeket ezekre a produkciókra.

A VGYKE érzékenyítő programjaiba is beilleszti az audionarráció bemutatását, így óvodákban a Kockásfülű nyúl ismert mese narrált változatát ismerhetik meg a gyermekek.

A sajtótájékoztatón részt vett Balázs Zsanett, a Magyar Katolikus Rádió, valamint Lay Viktória, a Klubrádió munkatársa.

A projektet az FSZK és az EMMI támogatta.

Az FSZK logója

Az EMMI logója

Kiss Márta
Közösségi civilszervező

A sajtótájékoztató résztvevői körben ülnek, háttérben a kivetítő vászon. Előtte ül Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke és Mészáros Ágnes alelnök vakvezető kutyájával, Ionnal.

Feltöltve: | Utolsó frissítés: