Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

20 éve az összetartás jegyében

2014. április 22.

Kékesné Czinder Gabriella igazgatónő és Szenczy Sándor a Baptista Szeretetszolgálat elnöke fotó

Kékesné Czinder Gabriella igazgatónő és Szenczy Sándor a Baptista Szeretetszolgálat elnöke

Izgatottsággal, zsibongással telített a levegő a műsor kezdete előtti órákban. A diákok, tanárok és a szervezők egy emberként fókuszálnak a sikeres főpróbára; mindenki igyekszik a maximumot kihozni magából, hogy „élesben” már minden tökéletesen működjön. Régi ismerősök mosolyogva köszöntik egymást, a tömeg lassan hömpölyög a nézőtérre. A sorok között helyet foglal úgy a polgármester úr Láng Zsolt, az igazgatónő Kékesné Czinder Gabriella, a fotósok és újságírók, mint az iskola diákjai és szüleik. A műsor délután 4 órakor kezdetét veszi.

A gálát néhány héttel ezelőtt egy, az iskolában tartott „Ki mit tud?” előzte meg, melyen a jelenlegi és volt tanulók legtehetségesebbjei vettek részt, s akik közül később kiválasztásra kerültek a gála szereplői. A zsűriben a diákigazgató és a szülők képviselője mellett helyet foglalt Fóris Johanna, igazgató helyettes és a gálaműsor egyik szervezője, Benedek Zalán, a Baptista Oktatási Központ művészeti vezetője és Johnny K. Palmer, az elismert énekes és dalszövegíró. A Bécsben született, külföldön is sikeres karriert magáénak tudható énekes örömmel vállalta, hogy az iskola tanulójával, Saláta Tamással közösen komponál egy dalt, mely az Addetur Iskola himnuszaként szolgál majd a jövőben. A próbák során gördülékeny, jó hangulatú munka folyt, a mű debütálására pedig a gála első perceiben került sor. A Johnny K. Palmer, Saláta Tamás, Ivanova Daniela és az Iskola kórusa által előadott Addetur dal – melynek dalszövegét Szabó Balázs írta – hatalmas sikert aratott és nagy tapsvihar követte.

Kirkner Ottó és az Andor Ilona Iskola diákjainak közös produkciója fotó

Kirkner Ottó és az Andor Ilona Iskola diákjainak közös produkciója

Kékesné Czinder Gabriella igazgatónő nyitóbeszédében elmondta: mennyire hálás, amiért az iskola eljutott 20 éves jubileumáig és büszke a tanárok és diákok együttműködésére, kitartására, valamint arra, hogy itt mindenki egyenlő lehet. A fogyatékossággal élő diákok között megtalálható mozgássérült, látássérült és értelmileg akadályozott tanuló is, akik sikeresen beilleszkedve az iskolai életbe, tartalmas és élményekben gazdag éveket tölthetnek él ép iskolatársaikkal, tanáraikkal.

A több órás előadást Bartokos Tamás, az Imre Sándor Szeretetszínház rendezője foglalta keretbe és dolgozta ki. A prózai blokkban tehetséges szavalók, színészek adtak elő, a zenei blokkot pedig a zenész tanulók színesítették. Az Addetur kórusa – Szabó Zsófia vezetésével – több ízben is bekapcsolódott a műsorba; külön szólamokban, szólistákkal csendült fel például a Valahol Európában ismert dala, a „Zene az kell”. Néhány szám erejéig az Andor Ilona Iskola és a Szent Imre Gimnázium diákjai is felsorakoztak a színpadon és szórakoztató tánckoreográfiával csaltak mosolyt a közönség soraiban ülők arcára. Az előadások során a fény -és hangtechnika és a közönség lelkesedése mind emelte az est fényét, sajátos hangulatot teremtve ezzel a jeles napnak.

Az Iskola kórusa fotó

Az Iskola kórusa

A gálaműsor utolsó perceiben ismét az Addetur dal csendült fel, az estet pedig Szenczy Sándor elnök beszéde zárta, aki a Baptista Szeretetszolgálat nevében félmillió forintot ajánlott fel az iskola művészeti tevékenységének fejlesztése, segítése céljából.

Tóth Karcsi előadása fotó

Tóth Karcsi előadása

A gála alatt szem nem maradt szárazon. Diákok és tanulók, szülők és szervezők egyaránt megkönnyezték a megható perceket; a gyönyörű előadásokat, a közönség ovációját, de főként azt, hogy az Addetur még mindig létezik, létezhet. Üzenetének sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a fogyatékossággal élő és ép diákok összetartása, továbbá az a vidám légkör, ami az Addetur mindennapjaiba 20 évvel ezelőtt beköltözött, s máig ott maradt.

Szerző: Ivanova Daniela