Beszámolók

Beszámolók a Szülősegítő szolgáltatások támogatása (SZULO2014/22) című pályázathoz

Kapcsolatteremtő workshop mentorszülők számára

Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának tapasztalatcserélő workshop sorozata

A VGYKE 2014. augusztus 31-. napján adta be pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a fogyatékos személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft. felhívására szülősegítő szolgáltatások témában (Kód: SZÜLŐ2014.). A pályázatban 1000000 forintra terveztünk, melyből 750000 forinttámogatást nyertünk el. A projekt megvalósítási időszaka 2014. december 1. és 2015. június 30. közé esett. Az ütemezésben azt vállaltuk, hogy december és május között megtartjuk a workshopokat, havi egy alkalommal, a záró rendezvényt pedig júniusban.   Az eredeti koncepció szerint a projekt megvalósító teamban egy program koordinátor és három mentorszülő szerepelt megbízási szerződéssel. Sajnos a támogatási összeg csökkenése miatt egy szülőt ki kellett vennünk a megvalósítói team-ból. A bevont mentorszülők feladata a VGYKE honlapon a mentorszülőkre vonatkozó rész struktúrájának kialakítása, a weboldal tartalmainak frissítése és gazdagítása (cikkekkel, hírekkel, a mentorszülők bemutatkozóinak aktualizálásával, valamint a mentorszülő face book oldal gondozása volt. vállaltuk továbbá a mentorszülő hálózat szórólapjainak megújítását és 5000 új szórólap elkészíttetését.

A projektben ezen kívül azt terveztük, hogy fiatal hálózatunkat más hálózatok képviselőivel találkoztatjuk. Így tapasztalatot cserélhetnek a hálózatok, s mentorszülőink és a VGYKE is megismerheti más hálózatok jó gyakorlatait. Melyeket beépíthet saját munkájába. a hat kapcsolatteremtő workshop alkalmon kívül vállaltuk, hogy a teljes folyamatról készül egy elektronikus szakmai anyag, amelyet web oldalunkon megjelentetünk, ez az elektronikus anyag szolgálja majd azt a célt, hogy minél többen megismerhessék, hogy léteznek különböző fogyatékossági csoportok számára sorstársi segítő hálózatok, illetve mentorszülő hálózatok. az elektronikus anyagot a sorozatban résztvevő összes szervezet felhasználhatja, terjesztheti, web és face book oldalán megoszthatja. A teljes projekt folyamat egy záró szakmai rendezvénnyel fejeződött be, melyre meghívtuk partnereinket, más látássérülteket segítő és képviselő szervezeteket, valamint más fogyatékossági csoportok szervezeteit is. így partnereink nem csak a mi hálózatunk létezéséről és fejlődéséről, hanem más hálózatok működéséről is képet kaphattak. A workshop sorozat keretében az alábbi szervezetekkel léptünk kapcsolatba:

Mit hozott a szervezetés önkéntes mentorszülői számára a projekt?

Kapcsolatba kerültünk a Down alapítvány sorstársi Segítő szolgálatával, jelentkezhettünk képzésükre, melyen a sorstársi segítésről még többet tanulhatunk majd. Szorosabbra fűződhetett kapcsolatunk.

A Korábban Érkeztem Alapítvány Koramentor Szolgálatával is szorosabb lett a kapcsolatunk. Saját kapcsolati hálónkat segítségükre tudtuk adni.

A Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért képviselőitől ismereteket kaphattunk az autizmusról, melyek egyéni és szakmai útjainkat is segítették.

A Magyar Retinoblasztómások Egyesülete, a Látássérültekért szülői Egyesület és a VGYKE kapcsolata megerősödött, így közösen jobban tudjuk majd a látássérült gyermekek és szülők képviseletét és segítését végezni.

A mentorszülőkön kívül a lámpás kollegáink és kistérségi vezetőink is gazdagodtak a programból.

A szórólapokra szánható összegből még névjegyeket is tudtunk készíttetni mentorszülőink számára.

Személyes barátságok, mély szakmai kapcsolatok kezdődhettek el.

A web tartalmi fejlesztésében történt megakadás után kialakult egy új struktúra, mely mentén a fejlesztések megtörténhetnek. Amikor elindult a pályázat, a Facebook oldal nagyjából nullán állt, hiszen akkor alapítódott. Most 82 tagja van, azaz jócskán bővült. Ami fontos, hogy most kezdődik el végre célirányosan működni: a szülők segítséget is kérnek, nemcsak az érdeklődésre számot adó cikkeket olvasgatják. további pozitív esemény, hogy a projekt keretében egy anyák napi pályázatot is kiírtunk felnőtt és gyermek kategóriában. A résztvevők látássérült szülők és gyermekek voltak. A pályázati anyagok szintén a weboldalra kerülnek fel. A pályázókat a projektzáró szakmai napján megköszöntöttük, s feléjük szemléletformáló tevékenységük miatt hálánkat fejeztük ki. A VGYKE már beadta új pályázatát június 15-én, melyben pedagógusok érzékenyítését vállalja. Szívből reméljük, hogy sok látássérült gyermek integrációját, s látássérült szülő elfogadását segítheti majd a következő projektünk. A pályázati eredmény kihirdetése után beszámolunk a következő projekt megvalósítási terveiről.

Veres Katalin

program koordinátor