Elnöki köszöntő

Egy kultúra, egy társadalom minőségét nem az anyagi bőség jelzi, hanem az, hogy miként viszonyul a gyengébbekhez, az elesettekhez.
Csak közösen leszünk képesek megtanulni, hogy nem az az erős, aki elvesz másoktól, hanem aki ad. – (Kepes András)

Szeretettel köszöntöm a mintegy 8000 vak, és gyengénlátó személy érdekképviseletét ellátó VGYKE megújult honlapján. Az elmúlt években egyesületünket a legmodernebb szervezet- és vezetésfejlesztési eszközök alkalmazásával sikeresen kivezettük a gazdasági válság okozta nehéz finanszírozási helyzetből, melynek eredménye nemcsak a VGYKE megnövekedett hatékonyságán, de tevékenységének szinte minden területén megjelent.

Nyitottság, természetes kíváncsiság, őszinte bizalom, hit a sikerben! – ezek a hívófogalmak vezéreltek akkor is, mikor töretlenül bíztunk abban, hogy képesek vagyunk olyan szolgáltatásokat, programokat  kifejleszteni és működtetni, melyek a vak és gyengénlátó honfitársaink mellett a látó társadalom számára is fontosak lehetnek. E letisztult cél nagyszerű hosszú távú stratégiává alakult, melynek megvalósítása mára már elindult. A pillanatnyi kihívásoknak és igényeknek történő megfelelés érdekében e megvalósítást kellő rugalmassággal, optimizmussal és fiatalos lendülettel  vérteztük fel.

A szolgáltatások kialakításában, fejlesztésében a kollégáink és tagjaink mellett, szervezetünket segítő, nagyrészt önkéntesekből álló tanácsadói testület kreativitása egyaránt fontos szerepet játszott. Így 2014 hajnalán kijelenthetjük, hogy e nehéz feladatok felvállalása (pl. támogató és közösségi szolgáltatások illetve képzések európai szintű működtetése és fejlesztése), az új kihívásoknak történő megfelelési akarat és a megvalósítás során jellemző elkötelezettség, mely az egyén kényelmét a közösség céljai alá képes rendelni egy hatékony és modern, a mai Magyarországon kifejezetten ritka civil szervezetet eredményezett.

Vezetőtársaimmal és kollégáimmal együtt büszkék vagyunk eredményeinkre, munkánkra, s bízunk benne, hogy a jövő kihívásainak épp olyan civil elkötelezettséggel, hittel és profi folyamatmenedzsmenttel, szakértelemmel tehetünk eleget, mint azt tettük a tavaly is.  „Civilként, profi módon” – tűztük ki magunk elé a célt pár évvel ezelőtt, s most érezzük, hogy jó úton járunk.

Honlapunk megújítása is a fenti célt szolgálja.  Igyekeztünk olyan felületet létrehozni, amely eredményesen mutatja meg minden látogatónak  mindazokat a szervezeti értékeket, amelyekben sikeresen megerősödtünk az elmúlt időszakban. Az új honlap mind arculati elemeiben, mind struktúrájában átalakult, a felhasználás egyszerűsítése, valamint a kínált információk egyértelműsítése érdekében. Természetesen fontos volt számunkra az akadálymentesítés, de igyekeztünk elkerülni, hogy ez a látó embertársaink felé történő kommunikáció kárára váljon,  ennél fogva elmondhatjuk, hogy új honlapunk kivétel nélkül minden érdeklődő számára új és hasznos információkat kínál.

Bízom benne, hogy Ön is kellemesnek és hasznosnak találja majd a honlapunkon töltött időt! Izgalmas és eredményes böngészést kívánok!

Fodor Ágnes

elnök

Életrajza:

A Bárczi Gusztáv Főiskola elvégzése után a Motiváció Alapítványnál ifjúsági referensként, majd a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Budapesti és Pest  Megyei Szervezetének titkáraként kezdett el dolgozni. A Partnerünk  Európa Projekt előtt a “Fényközelben” Látássérültek Fejlesztő Wellness  Programjának vezetője volt.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi  Regionális Egyesületének 2004-es megalakulása óta elnöke. Több sikeres uniós projekt vezetője volt a VGYKE eddigi működése alatt. Jelenleg a “Közösség lámpásai projekt ” vezetését látja el, az érdekvédelmi szervezet hatékony irányítása mellett.

Elhivatott és erősen motivált abban, hogy a  fogyatékosügy területén történő valamennyi folyamat és változás alakításában  aktívan részt vegyenek az érintett fogyatékos emberek. A változások generálásában, innovatív szemlélettel igyekszik hiteles szakemberként ezt támogatni és munkáját végezni. Újszerű attitűddel és eszközrendszerrel szerepet vállal a társadalom tagjainak érzékenyítésében, szemléletük és hozzáállásuk megváltoztatásában a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan.
Látássérültként igyekszik egyen rangú partnerként részt venni és bekapcsolódni a helyi fejlesztési folyamatokba,  a Közép-Magyarország és a Főváros területén induló kezdeményezésekbe. A látássérült szakemberek professzionalitását, fontos értéknek tartja és sokat dolgozik azért, hogy a különböző szakterületeken minél több látássérült szakember jelenjen meg, és kapcsolódjon be az érdemi munkába.

Az elmúlt tíz évben munkája során, hatékony ágazatközi (magán-, civil, és közszféra) együttműködési rendszereket hívott életre, így széleskörű tapasztalatot szerzett a fogyatékos és a nem fogyatékos emberek közötti partneri viszony kialakításában.

Jelenleg legnagyobb kihívás az életemben az, hogy professzionális szervezetté váljon egyesületünk, és ez idő alatt édesanyaként és feleségként is helyt tudjak állni gyönyörű kisfiam és férjem mellett.

Kérjük, 2018-ban is segítse a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének munkáját adója 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18185030-1-42 Bankszámlaszámunk: 10409015-90147559