A szervezet

Megalakulás

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szervezeti átalakulása folytán 2004. őszén alakult.

Célunk

A VGYKE széles körű szolgáltatást nyújt a vak, aliglátó és gyengénlátó emberek számára. Munkanapokon folyamatosan elérhető ügyfélszolgálati hálózatot tartunk fenn és helyi látássérült közösségeket szervezünk Budapesten (III.,  IV., VI., VII.,  IX., X., XI., XIII.,  XIV., XVI., XVII., XVIII.,  XIX. kerület), valamint Pest megyében (Budaörs, Cegléd,   Dabas,  Göddőllő,  Ócsa, Pilisvörösvár, Szentendre és Vác városokban). Támogató szolgálatot, segédeszközboltot, frissítő és gyógymasszázs-szolgáltatást működtetünk, pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadást, illetve Braille oktatást végzünk, továbbá  kulturális, egészségmegőrző, rehabilitációs és szabadidős programokat szervezünk az érintettek részére.

Ezeken felül képzési lehetőségeket biztosítunk és igyekszünk munkalehetőségeket találni sorstársainknak, valamint érdekvédelmi tevékenységet folytatunk, amely magába foglalja az akadálymentesítéssel kapcsolatos tanácsadást, szakmai segítségnyújtást és a szemléletformáló tevékenységet is.

E feladatokat a fiatal látássérült szakemberekből álló, lendületes vezetőség és az integrált, látássérült és látó dolgozókból álló munkatársi csoport maximális lelkiismeretességgel végzi, és folyamatosan kutatja az új szolgáltatási formák és segítségnyújtási lehetőségek megvalósíthatóságának útjait.

VGYKE tevékenységei és szolgáltatásai