Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Pralinétúra a Csokoládé Múzeumba

2017. november 24.
A képen a Csokimúzeumban vannak a tagok

Itt már vártak minket, majd egy rövid bevezető után megismertük az épület történetét, ami a jelenlegi múzeum kialakításával fejeződött be. Egy sejtelmes, sötét fa falburkolattal kialakított és freskókkal kiegészített romantikus hangulatú helyre érkeztünk. A bútorok is régiesek voltak, rengeteg apró polcos üvegajtós vitrinnel, amik zsúfolásig voltak megtöltve régi bonbonos dobozokkal, amik még nem nagyipari termékek, hanem illatos, mára egy kicsit megkopott, szinte személyre szóló dísztárgyak voltak.

A képen a tagok a Csokimúzeumban ülnek

Meghallgattuk, hogy a magyarországi csokoládé készítés kezdetén őrölt piros paprikáért cserében került Magyarországra a kakaóbab. A 18. sz. elején már ismert volt a csokoládé, de innivaló formájában. A forradalmi változást a kakaóvaj előállítása jelentette, aminek a segítségével szilárd halmazállapotúvá tudták tenni ezt a csemegét.

A történelmi áttekintés után az első állomása a túránknak, a csoki szökőkútban mártott marcipán golyó elkészítése és elfogyasztása volt.

A képen a Csokimúzeumban vannak a tagok

A következő terem a Rákóczy Lovagterem volt, ahol megcsodálhattunk egy gyönyörű Feszty Árpád: „II. Rákóczi Fejedelem bevonulása a szabadságharcba” című festményét. Itt egy csomagolt bonbont kaptunk, majd egy olyan terembe léptünk, ahol a vitrinek régi csokoládé üzletbelső részeként voltak kialakítva.

További utunk a pincébe vezetett, ahol a Múzeum által készített Rákóczy nevét viselő pálinka márkának termékeit láttuk. Iparművész által tervezett ruhákba voltak öltöztetve a palackok némelyek sújtásos bekecsre emlékeztettek, de volt, amelyik egészen modern estélyi ruhára. A falak téglával voltak burkolva, a világítás csak ezeket a különös palackokat világította meg. Több ponton a kiállítótermekben láthattunk bonbonokkal díszített estélyi ruhás gyönyörű próbababákat.

Alkalmunk volt készíteni egy saját egyedi finomságot is. Tésztából készült tálcára olvasztott csokit folyattunk, majd saját ízlésünknek megfelelően ízesíthettük. Csilivel,fahéjjal, gyömbérrel, kókuszreszelékkel, vörös borssal, napraforgóvirággal, rózsaszirommal, mandulával, vagy mákkal tetszés szerint.

Amíg lehűtötték nekünk a desszertünket, hogy megszilárduljon, addig egy ismereterjesztő filmet nézhettünk meg a csokoládégyártás történetéről a mozi szobában. Miközben néztük a filmet, mindig a szóban forgó csokoládéfajtákból kaptunk egy-egy kóstolót. A játékfilm a Fürkész című ismeretterjesztő film sorozatból volt. Többek között a fiatal Straub Dezső és Benkő László szereplésével 1982-ből

Végezetül a “Shop”-ban kötöttünk ki, ahol bevásárolhattunk.

Felejthetetlen élményben volt részünk!

 

Kiss Julia és Juhos Róbert
XVIII. közösségi civilszervezők